Aquest 8 de març es compleixen cent anys d'aquella primera celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora. Cent anys en els quals són molts els èxits aconseguits, però després dels quals encara estem molt lluny d'arribar a la igualtat real entre dones i homes, ja que no han acabat amb la divisió sexual del treball.

Les dones encara som les encarregades del treball domèstic i casi en exclusiva de la criança i la cura de les persones. Però hui, també treballem fóra de casa. Encara que siga en pitjors condicions i menys salari que els nostres companys. Tot per tal de la beneita conciliació laboral i familiar. Per això, fa anys que hem pres consciència que treballadores som totes, se'ns pague o no pel nostre treball , i el dia 8 diem que és el dia de les Dones.

La divisió sexual del treball incideix en tota la nostra vida. Fins el punt que -malgrat tindre una esperança de vida major que la dels homes- patim doloroses malalties cròniques derivades de la càrrega de treball i les dobles i triples jornades.

La discriminació naix des del moment que no se'ns nombra o no s'ensenya en les escoles les aportacions de les dones a la història de la humanitat. Quan s'invisibilitza la diversitat de qui no s'ajusta al model heterosexual, la doble discriminació que pateixen les dones amb diversitat funcional o la situació de precarietat que pateixen una de cada quatre dones pensionistes. Volent imposar-nos un estereotip que només s'ajusta a una falsa realitat de talles mínimes i operacions d'estètica.

La violència masclista no mereix l'atenció d'una societat immersa en una crisi que li serveix d'excusa per tal de desviar la mirada. Sempre hi ha prioritats per davant d'aquest tema, com també del de la realitat de dones i xiquetes explotades sexualment a la vista d'unes i altres sense que passe res.

Totes són diferents realitats que només es podran canviar mitjançant polítiques que permeten les dones prendre part activa en la presa de decisions. Eixe canvi no vindrà de la mà de les polítiques patriarcals actuals que accentuen la divisió sexual del treball i la desigualtat.

*Coordinadora de l'àrea de la Dona. Intersindical Valenciana