La llibertat d´expressió ha perdut un nou assalt en el quadrilàter judicial. La sentència del TSJ —desestimant el recurs contra la clausura d´uns repetidors de TV3— és un ganxo al fetge de la llibertat dels ciutadans a rebre informació sense ingerència dels poders públics. Si Camps, emulant Jomeini amb Els versos satànics, posà TV3 contra les cordes quan vedà les emissions, el TSJ legitima la censura tirant a la lona la Carta Europea dels Drets Fonamentals.

Que dos magistrats del Tribunal consideren «desproporcionada i arbitrària» la multa a la propietària dels repetidors —conclusió que subscriu qualsevol que no tinga «els cables enrederats» com espaguetis cuits—, evita sumar-me a la idea de substituir els tribunals per ordinadors. Cert que un programa informàtic cometria els mateixos errors que un jutge, però la justícia seria més barata i també més ràpida. Diran vostès, a favor del gremi de la toga, que les màquines no pensen, només processen. I jo els matisaré amb sentències que demostren el contrari: que hi ha jutges que processen i no pensen.

Desproporcionada i arbitrària la multa, déiem. I tant. Desproporcionada, perquè la propietària dels repetidors és una entitat sense afany de guany. I arbitrària perquè es dedica només a transferir el senyal d´una cadena, activitat no tipificada com a delicte. Sumen a això el dubte raonable sobre la capacitat del Consell per a sancionar, atès que les emissions es fan a través d´uns canals d´assignació estatal, com recordà la Comissió del Mercat de Telecomunicacions, i dels rigors de la lògica s´infereix que els dos magistrats que critiquen la sanció són els encertats i els tres que la ratifiquen són els errats. Quedarà la cosa així? És clar que no. Que sempre ens quedarà el Suprem. I és que la història dels repetidors és una colobra ben llarga, vull dir un colobró. Per cert, a Castella-la Manxa, on també s´hi couen faves, el PP titlla d´«escàndol» que el govern interferisca-hi les emissions de Telemadrid. La notícia té coherència. Vaig a buscar-la.

jesuspuig@hotmail.com