Davant la polèmica suscitada al voltant del projecte d´educació plurilingüe que el Consell prepara per al curs 2012/2013, voldria consignar deu arguments a favor del mateix:

1. És un model inclusiu, no discriminador per raó de llengua. Avalat acadèmicament que és millor l´ensenyament en llengües combinades, i ajustant-se plenament a la Llei d´Ús i Ensenyament del Valencià de 1983.

2. És contempla tot el territori, per tant s´introduïx com a mínim el 33% d´ensenyament en valencià en les zones de predomini lingüístic castellà. Un tracte homogeni a tot el territori valencià.

3. És una mesura centrada i moderada, ja que els dos extrems s´han llançat a criticar-la, tant les associacions de castellanoparlants com aquells que fan negoci excloent amb les línies en valencià.

4. No és l´objectiu utilitzar l´anglés en detriment del valencià, ja que els centres que no apliquen el terç de llengua estrangera augmentaran el tant per cent de docència en valencià.

5. Beneficis de la introducció primerenca de llengües. S´aprén mes fàcilment si t´ensenyen des de menut. Educació en valors: coneixement, respecte i empatia cap a la diversitat lingüística de la nostra terra.

6. Desenrotllament de l´anomenada «competència subjacent comuna» en l´aprenentatge de llengües, els alumnes estaran mes capacitats per a aprendre altres llengües.

7. L´alumnat pot no tindre la mateixa oportunitat d´escoltar, llegir, parlar i escriure tant el castellà com el valencià. Però per això mateix pot significar una oportunitat esta nova concepció educativa. I equipara el seu ensenyament igualant-les.

8. És necessària una planificació coherent que vaja des de l´Educació Infantil fins a Batxillerat. Esta nova concepció ha de suposar una mesura eficient que responga a un plantejament global d´educació plurilingüe.

9. Hi ha que tindre en compte l´experiència d´estes tres dècades d´educació bilingüe i les avaluacions realitzades primant els programes de veritable competència lingüística en valencià.

10. És garantix la presència equilibrada del valencià i el castellà, respectant el dret de les famílies a què els seus fills reben les ensenyances en la seua llengua habitual, alhora que introduint progressivament la llengua estrangera.

Este model representa la seguretat que pot tindre el valencià d´inserir-se en el sistema educatiu d´una forma homogènia en tota la Comunitat, de nord a sud i des de l´interior fins a la costa. Amb esta línia única en tot el territori està assegurada la presència del valencià. Estem davant la integració total del valencià en l´ensenyança, consolidant així el seu futur. Sí al valencià!