La ciutat de València compta amb les millors característiques per a convertir-se en «l´Amsterdam espanyola». Un envejable clima mediterrani i un relleu pla fan de la capital del Túria idònia per a ser referent en transport ecològic i sostenibilitat mediambiental. Malauradament, l´Ajuntament de València continua negant-se a elaborar un Pla de Mobilitat Sostenible que ens acoste al model de «ciutat verda» que recull la Declaració d´Eurociutats.

Tot i això, bona part de la societat valenciana es mostra a favor d´impulsar polítiques mediambientals que combaten el Canvi Climàtic, per exemple, reduint la contaminació urbana fomentant un transport públic de qualitat i sostenible que disminuïsca els elevats índexs de pol·lució. Tristament, enlloc d´això el govern local del Partit Popular ha iniciat fa unes setmanes una dura «campanya de multes» contra el col·lectiu ciclista a la ciutat de València.

I és que els més de 100.000 desplaçaments que diàriament hui es fan a València en aquest tipus de transport saludable, net i barat, han sorprès a bona part dels veïns i veïnes de la ciutat, acostumats a un trànsit caòtic i saturat, dominat pel soroll, velocitat i tot tipus de vehicles motoritzats, sobre tot pel cotxe privat, que cada vegada acapara més espais de la via pública, intimidant als i les ciclistes i obligant-nos a circular per un carril-bici insuficient i moltes vegades insegur, quan no per voreres, parcs o jardins.

Aquesta situació d´inseguretat i fins i tot «persecució» que patix el col·lectiu ciclista (més de 100.000€ en multes en només tres dies) no té més explicació que la voluntat política d´aconseguir a tot preu recaptar diners per tal de pal·liar l´escandalós deute de l´Ajuntament de Rita Barberá (vora 900 milions d´euros). Un deute que ben bé es podria reduir, per exemple, utilitzant un impost sobre la circulació que limite el trànsit d´automòbils al casc històric i sancione als vehicles més contaminants.

València té la capacitat, i el seu govern local la responsabilitat, de garantir una bona convivència entre bicicleta, vianants i automòbil. Ciutats com Estocolm o Copenhague han demostrat que açò és possible, només fa falta un Ajuntament de València sensible que es preocupe abans pel benestar de les persones que no per resoldre la seua pèssima gestió econòmica a costa de la butxaca d´una part important dels seus habitants que cada dia ens juguem la vida a la carretera.