La secretària d´Estat d´Investigació, Desenvolupament i Innovació, Carmen Vela, s´estrena al front d´aquest departament del Ministeri d´Economia i Competitivitat amb un retall de 600 milions d´euros. Una xifra que representa una reducció del 7% i se suma a les davallades del 8% (2011) i del 15% (2010). És a dir, la inversió pública en ciència i tecnologia ha caigut un 30% en menys de tres anys i es queda en l´1,37% del PIB estatal, per baix de la mitjana europea (2%), alhora, el mínim establert pel Pla Nacional d´I+D+i que podria afavorir el desitjat canvi de model productiu.

Carmen Vela (Sigüenza, 1955), llicenciada en Ciències Químiques per la Complutense de Madrid, era directora general d´Ingenasa —dedicada a la biotecnologia aplicada a la sanitat alimentària i animal— i presidenta de la Societat Espanyola de Biotecnologia, mentre que ho havia estat de l´Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues. Com l´anterior ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, dona empresària procedent del món biotecnològic i sense carnet de partit, la trajectòria de Vela ha fet que el sector científic haja aprovat la seua designació.

Les primeres accions del Govern de Rajoy i les paraules de Carmen Vela tampoc no han engreixat l´alarma. El 30 de desembre el BOE publicava l´esperada convocatòria anual de programes d´ajuda econòmica a projectes d´investigació bàsica i el tres de gener Vela assegurava que farà tot el possible per crear l´Agència Estatal d´Investigació en els terminis previstos i feia pública una de les seues màximes: «La ciència no té color polític».

La divulgació, obligació dels científics. La preocupació i la incertesa també s´han instal·lat a l´àmbit de la divulgació. El Govern central va designar 2007 «Any de la Ciència» a fi de promoure la cultura científica. Així, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (Fecyt) del Ministeri de Ciència i Innovació, va disposar de set milions d´euros per a projectes de divulgació científica i va crear quatre estructures permanents: l´Agència SINC de notícies científiques, la xarxa d´Unitats de Cultura Científica i Innovació, la d´Agents Locals i la de Museus de la Ciència i la Tecnologia.

Des de 2008, el pressupost s´ha mantingut al voltant dels quatre milions i ara tan sols tenim l´opinió de Carmen Vela publicada al balanç de Fecyt «10 anys de divulgació científica a Espanya (2001-2011)»: «Si no considerem com part important de la nostra activitat la divulgació del nostre treball i fem partícip la societat dels nostres esforços, fracassos i èxits, ens trobarem que no serem importants per a ella i aquest desencontre no té un altre final que l´aïllament, la torre de marfil, la falta de recursos i, en definitva, una vida marginal per a la ciència».