Els ulls dels desànim no sols perceben una societat desil·lusionada, atesos els retalls socials i la pujada de tot tipus d´impostos, també un territori destruït. La Generalitat Valenciana assegura al preàmbul del decret llei de mesures urgents publicat aquesta setmana que s´ha de reduir el dèficit públic «derivat de l´evolució de la crisi econòmica que afecta el conjunt de l´Estat», com si la valenciana no fóra una de les autonomies més endeutades. L´educació i la sanitat s´han emportat els primers colps, que van en detriment del benestar de tots, no ens oblidem, però d´altres, com ara el medi ambient, pateixen ja fa molt la deixadesa de l´administració valenciana.

Si acaben amb les prestacions socials, si no es paguem ni farmàcies ni museus ni mancomunitats, ni escoles… Radiotelevisió Valenciana agonitza, la Ciutat de la Llum entra en concurs d´acreedors, la Fórmula 1 i l´aeroport de Castelló cremen a les mans del president Alberto Fabra, Rita Barberà tanca la televisió municipal… com creuen que està el sector ambiental? Com a mostra, només cal fer una ullada als contrastos: urbanismes del segle XXII envoltats de deixalles més pròpies de societats en vies de desenvolupament. L´horta, per exemple, ha quedat com la gran assignatura oblidada, tot i la seua importància en el manteniment de sòl fèrtil, del nostre patrimoni paisatgístic i, per suposat, de la nostra qualitat alimentària. Però miren com estan les terres que han quedat trencades vora el nou hospital La Fe, la Ciutat de les Arts i les Ciències o la Ciutat de la Justícia.

Aquest principi d´any, el col·lectiu Per l´Horta, torna a impulsar, juntament amb altres col·lectius, el calendari de llauradors ecològics (calendari@perlhorta.info), enguany farcit d´informació a l´estil d´un quadern de camp, que, mes rere mes, ens ajuda a entendre els cicles de la terra, els conreus, dites i refranys. Organitzacions ciutadanes com aquesta donen alè de vida a la nostra societat perquè malgrat tots els pals institucionals rebuts, continuen lluitant a fi de fer l´horta possible i animar, a la compra de verdura ecològica cultivada prop de casa.

Des del nou govern de Madrid les notícies ambientals tampoc no són per llançar focs d´artifici. El ministre Arias Cañete acaba d´anunciar una reforma profunda de la Llei de Costes amb la finalitat de simplificar tràmits ambientals per a «posar en valor en litoral» alhora que «harmonitzar el desenvolupament econòmic amb la decidida protecció dels recursos naturals». «Fem l´horta possible«, ens proposen La Unió, Llavors d´ací, Plataforma per a la Sobirania Alimentària, Per l´Horta, Fira Alternativa, i podríem afegir: fem també un litoral possible, sostenible i de futur.