He llegit amb interès els articles en resposta al meu primer text, «Polítics i ciència», i voldria fer un parell d´aportacions i algun aclariment. En primer lloc, ho repetiré, perquè el senyor Ribó sembla que no va entendre de què escrivia jo: de la no adjectivació de la ciència, com va fer Enric Morera al qualificar certes tecnologies no bèl·liques de «Ciència de la Destrucció». Si a l´article jo defensava puntualment i parcial alguna de les tecnologies esmentades era per a explicitar que no tot és blanc o negre, que hi ha una escala de grisos ben atapeïda enmig i no hi ha cap destrucció involucrada. Una de les errades del senyor Ribó és la de posar-nos al mateix sac a tots aquells els qui no compartim el seu rebuig inflexible de certes tecnologies. Ni tots els qui no estem radicalment en contra dels transgènics estem a sou de Monsanto, ni tampoc tots els qui tenim dubtes sobre la prohibició d´eixa tecnologia agrícola som pro-nuclears. Com si jo afirmés que tots els defensors de l´agricultura ecològica sempre ho són també de l´homeopatia; o que tindre un forn solar inclou al pack sessions de reiki i cartes del tarot. Absurd, no? Guarde´s també vostè les acusacions sobre semblances amb el cosí de Rajoy: el canvi climàtic és un fet constatable i mesurable. No serà un Llicenciat en Ciències Ambientals, qui l´ha estudiat al llarg de cinc anys de carrera i percep els efectes al seu treball, qui afirme que és una enganyifa.

Sobre la qüestió transgènica: té vostè part de raó quan demana allò del «principi de precaució». És una cosa tan de sentit comú que difícilment rebrà crítiques. El cas, però, és que els productes agrícoles transgènics estan molt controlats, i es treuen al mercat després d´anys de recerca i estrictes proves. Els problemes puntuals que han aparegut en determinats tests no s´han traslladat a la salut humana, segons es reflecteix als estudis independents sobre el tema. No tinc cap interès comercial, professional o polític en dir això, i si algun dia es demostra el contrari, no ho dubte: ho diré el primer. Altra cosa són també efectes sobre la diversitat biològica, que em preocupen i s´han de continuar investigant i avaluant, i, al cas de tindre evidències científiques, prendre mesures.

Es preguntava vostè si el meu article responia a un coneixement científic profund o a una concepció del món determinada. No sé si sabrà que compartim en part una visió del món i que fins fa pocs mesos compartíem també sigles polítiques. Compartisc amb vostè i amb molts més una visió d´una agricultura de proximitat i de qualitat, d´un país més verd i vertebrat, autosuficient en matèria energètica i menys contaminat. El que potser sí que no compartim, senyor Ribó, és la capacitat de crítica i autocrítica, la capacitat de fer front a dogmes fundacionals de l´ecologisme polític i a albirar les possibilitats que té un debat sa i lliure a la societat sobre aquestos temes, en comptes d´oposar-s´hi de forma frontal i sistemàtica.