No sé si han sentit parlar alguna vegada de les 5 etapes del dol. Són un procés pel qual se suposa que passem les persones, quan tenim alguna pèrdua propera o important: un familiar, un amic, el propi treball...

A la nostra terra, les estem vivint totes. Vàrem començar per la negació (1). Ací no passa res, «somos los mejores del mundo», que la realitat que ens aplegava pels mitjans que no són Canal 9, no estava a l´altura de la ficció en que vivim, vaja.

Com la realitat no estava a l´altura de la ficció (i la realitat dins seu la sabien), es varen enfadar (2). No faltava més. Tots recordarem la famosa camioneta on Luna anava a pujar a l´expresident Camps. Ja estava allí, a la porta de sa casa, per carregar-lo. Segur que anava també algú (o alguna) de Compromís per ajudar-li.

Quan la realitat, però, és que les festes i màfies han dut a la més absoluta fallida a la nostra Generalitat, la negociació (3) és ben difícil. Difícil perquè a les màfies les alimentaven amb diners de la caixa. Més dificil quan pagues interessos (perquè nessessites crèdits) per donar serveis públics. Les factures es paguen, o no es paguen. I mentre el fetge de bancs i caixes invadits pel poder polític, ha aguantat, hem pogut retardar el que ens ve ara: la gran depressió (4).

Fixeu-vos-hi que no és casualitat. Han caigut bancs i caixes, i la faraònica obra realitzada durant els anys gloriosos del Partido Popular ha començat a desmoronar-se. Açò era una piràmide invertida. Es justícia poètica.

Però tal i com ho pintem, tampoc és cert. Encara que ara estiguen molt apenats per la situació, no ho estan el suficient per a no pujar els 2 trams d´IRPF, acometre les retallades sanitàries, les educatives, les que vinguen i tot amb la guinda de que ha sigut el senyor Zapatero el culpable de no finançar com toca al poble valencià i tots els mals possibles. I menys mal que no ho ha fet. Més val que ens donen els diners ara...

Ara, que veiem instituts que es queden sense calefacció, altres es queden sense llum, treballadors públics als qui porten 2 anys retallant el sou... és ara, quan pareix que a la fi, el Partido Popular ha aplegat a l´estadi final amb el seu decret: l´acceptació (5).

? Comissió Organitzadora del VIIIé Congrés del Bloc Jove