En les manifestacions contra les retallades en l´ensenyament s´han vist pancartes amb la inscripció «Tenim un defecte: estimem l´escola pública». Cal saber que estimar l´escola pública ha dut a moltíssims ense­nyanst a dedicar el dia a dia, no només a les tasques que com a professionals se´ls demana, sinó a moltes més. Estimant l´escola pública han buscat la innovació educativa i la motivació de l´alumnat amb activitats que excedien les simplement escolars. I per això al llarg dels anys han promogut projectes diversos com ara les estades en granges-escola i en centres d´educació ambiental, els itineraris pel camp o la ciutat, les vivències literàries amb assistència a sessions de teatre o amb sessions d´animació diverses. Han transmés a les aules uns valors com el de la convivència i la pau que cada any els centres educatius públics solen visibilitzar el 30 de gener amb activitats col·lectives i han afavorit la convivència i la participació de les famílies, amb festejos com els de Carnestoltes.

Són només uns exemples d´activitats educadores que els centres escolars han dut a terme sense el suport de l´administració, sense cap compensació econòmica encara que alguns diguen el contrari, sense cap benefici personal. I ara, les enormes retallades que la Generalitat valenciana realitza en l´ensenyament suposen, entre altres coses, una burla a l´esforç i l´interés dels ensenyants i de les famílies que han col·laborat en eixes tasques.

Així és que una reacció davant de les greus agressions que l´administració està portant a terme en les remuneracions dels ensenyants i en les dotacions a l´educació, ha sigut, en alguns centres, la de negar-se a realitzar cap activitat que no foren les estrictament escolars, donant per interrompudes temporalment les activitats extraescolars. És una reacció comprensible perquè no hi ha dret a que la crisi econòmica que vivim la paguen els qui no en són responsables. Però també hi ha centres que, malgrat tot, han decidit no trencar les activitats abans esmentades que són el resultat de l´esforç de molts en pro d´una escola pública de qualitat. Unes activitats que com bé sabem gens interessen a l´administració i, per tant, gens li preocupa si es fan o no.