Celebrem que en Valéncia se reunixquen un grup d´historiadors per a estudiar el Compromís de Casp, elecció democràtica d´un nou rei per a la Corona d´Aragó, les seues raons i les seues conseqüències. Pero ho celebraríem molt més si des del primer moment els oradors se cenyiren a la veritat històrica i no feren afirmacions que per lo gratuïtes i inexactes danyen la memòria de figures insignes de l´Història de Valéncia.

Sant Vicent Ferrer defengué la candidatura de Ferran d´Antequera per, al menys, cinc raons d´autèntic pes: perque era el millor preparat moral i políticament, era regent de Castella i fervent catòlic; perque tenia els millors drets a la corona com a nebot carnal de Matí l´Humà; perque recolzava la consolidació del poder terrenal de Benet XIII, Papa d´Avinyó; perque assentava les bases de la futura unitat d´Espanya a través de la família Trastàmara, com aixina succeí en el matrimoni de Ferran i Isabel; i finalment, perque eliminant el poder dels comtes catalans „Jaume d´Urgell ho era„ sobre el conjunt de la Corona d´Aragó, el Regne de Valéncia passava a ser l´estat dominant en el context dels dominis llegats per Martí l´Humà.

Afirmar que Sant Vicent Ferrer, o el seu germà Bonifaci „com els demés dels delegats en Casp„ actuaren per por a les tropes castellanes és tant com desconéixer el valor personal del nostre sant capaç d´enfrontar-se en els majors poders de la Terra. Insinuar que el nostre dominic més universal no actuà en Casp en favor de Valéncia es desconéixer l´existència del nostre segle XV i l´hegemonia cultural i política que eixercírem, en detriment, clar està, d´una hegemonia que els catalans volien fer seua.

I ací, una aclaració adicional: en la batalla de Morvedre les forces castellanes actuaren cridades pels Centelles, partidaris de Ferran d´Antequera i enfrontats als Vilaragut, partidaris de Jaume d´Urgell.

Dit açò, únicament nos queda afegir que Lo Rat Penat celebrarà en els pròxims mesos unes pròpies jornades sobre el Compromís de Casp. Ho farà contant en destacats professors i historiadors. Esperem que en el seu transcórrer qualsevol difamació pronunciada contra el recte procedir de Sant Vicent Ferrer i de son germà Bonifaci, el més eminent juriste durant el Compromís de Casp i, en major extensió en el temps, en el devindre del Cisma d´Occident, quede de sobra aclarida. Des de Lo Rat Penat, una vegada més, lamentem els atacs a les més eminents figures valencianes.

President de Lo Rat Penat

Director Aula d´Història de LRP