Això deia la cançò del Sabina. Tanmateix, hi ha centres on s´ensenyava les xiquetes a ser princeses. Es tracta d´un franquícia que té ja 21 centres a l´Estat „3 al País Valencià„ i que va dirigit a xiquetes entre 4 i 12 anys. La publicitat d´aquests centres és horrorosa: ensenyen les xiquetes a pintar-se les ungles, les maquillen, les visten i empolainen, i els ensenyen a desfilar per acabar amb un berenar de totes les princeses en rosa. Tot „i segons els serveis prestats„des de 15 €. Un preu assequible per a les famílies que volen fer aquest regal a les seues xiquetes. Pretenen fer creure que la seua labor és educacional perquè el seu personal ha de ser «llicenciat en educació infantil, especial o tècnic d´educació infantil» i s´ensenya les xiquetes a dur les ungles netes, llavar-se les dents o raspallar-se els cabells. Que no tot és pintar-se les ungles, posar-se les plomes i desfilar, vaja. Primer cal ser netes i polides.

Estereotips sexuals. Sexista? Segons el seu personal, no. Al·leguen que no és sexisme que siguen les xiquetes les que volen ser princeses, als xiquets no els agrada pintar-se les ungles ni vestir-se de rosa. No és estrany, si seguim fomentant aquests estereotips sexistes i totalment discriminatoris de les dones, a qui ja des de ben menudes se´ls ensenya a estar guapes i ser models. Cal no perdre de vista que ja des dels 4 anys (alguna xiqueta fins i tot és més menuda) se´ls poden inculcar aquests coneixements. Tot rosa, tot glamour, sexisme en estat pur venut a un públic, el de les nostres filles, nétes, nebodes, que estan encantades amb tot allò ques està relacionat amb un món de color de rosa on puguen posar-se corones, plomes i lluentons.

Princelandia. No m´agraden les princeses, ni el rosa ni el glamour, però no m´agraden perquè són un tema de xiquetes, mai de xiquets. Crec que cal lluitar contra aquests estereotips sexistes dia a dia. Mai no he regalat disfresses de princeses, sets de maquillatge o altres coses per l´estil a cap de les xiquetes de la meua família. Per això quan vaig veure amb els meus propis ulls el vídeo promocional de Princelandia se´m va regirar l´estómac. Que aquest tipus d´empreses proliferen a l´Estat espanyol és molt fort, més en la situació actual de reculades en matèria d´igualtat, el més recent amb la desaparició de l´assignatura d´Educació per a la Ciutadania, eina per a treballar en favor de la igualtat i eradicar estereotips sexistes.Fa un parell de dies he pogut veure la publicitat d´aquests centres en una televisió pública, la valenciana.

Una vergonya més que em va deixar sense paraules, encara que no sense capacitat de reacció. Som moltes les persones i organitzacions que immediatament hem posat denúncia davant l´observatori de publicitat sexista, tant de l´Estat com de l´autonomia.

Difícil aconseguir el tancament d´aquests 21 centres que venen «educació», ofereixen llocs de treball i han trobat una forma de guanyar diners a força de perpetuar rols sexistes. Però les denúncies continuen. Ja veurem; de moment, les meues xiquetes no volen ser princeses.

?Coordinadora de l´Àrea de la Dona de Intersindical Valenciana