De tard en tard, Joan Fuster acostumava buscar llibres als establiments de vell que hi ha al carrer de la Nau. Aquest era un hàbit adquirit durant la seua etapa d´estudiant, quan la Facultat estava ubicada al edifici històric de d´Universitat. En alguna ocasió el vaig acompanyar, i en concret, un dia buscant coses pel seu amic Jordi Arquer, un històric exiliat a Paris i que al 1934 participà a la creació del POUM (Partit Obrer d´Unificació Marxista) quan caigué a les seus mans un exemplar del llibre «Socialismo y Anarquismo» datat a l´any 1893, del que era autor el jesuïta pare Vicent, aleshores Fuster en va dir que era un regal que em feia amb l´intenció de que estudiès el tema.

He vist que tinc l´esmenta´t llibre anys i anys a les prestatgeries de casa, al seu moment, però, el vaig llegir i la revista Serra d´Or em publicà un estudi sobre text. Sols, doncs, vaig complir una part de l´encàrrec de Fuster puix, no vaig seguir la vía investigadora, optant per altres faenes. El llibre va dedicat al marqués de Comillas, en tant que protector del Cercles d´Obrers Catòlics, en quant al contingut compren l´Encíclica «del nostre pare Leon XIII. "De condicione Oficium"», seguida d´una part del jesuïta Antoni Vicent sobre els cercles d´obrers catòlics. Tanmateix cal esmentar un pròleg del bisbe, l´aprovació canònica i l´indulgència pontifícia al autor.

La part més substantiva del llibre era, sens cap dubte, la dedicada als anomenats Cercles d´Obrers Catòlics, ja que indicava en quines poblacions existien, el seu funcionament, característiques i problemàtica, amb detalls que evidenciaven el grau d´implantació d´una alternativa que volia separar als obrers dels perills del socialisme i l´anarquisme creant-ne un sindicalisme cristià. Cal recordar que eren temps de gran agitació i convulsió social.

Fuster volia incentivar l´investigació. Estem al 1962, pensava que calia refer d´història i esbrinar el nostre passat, era una tasca que les noves generacions podíem fer, necessària per un projecte de país com era el seu. Per fortuna, alguna gent ha seguit eixa línea investigadora i a hores d´ara ja contem amb prou publicacions i estudis sobre la nostra història, incloent-hi la més recent. Així, el fet de no haver seguit jo la recomanació de Fuster, quan en va dir que podria estudiar la qüestió, no em crea problemes: altres ho han fet millor, de forma que a hores d´ara tenim a l´abast un rellevant acopi d´estudis al respecte.

Resta sols una qüestió per resoldre: que cal fer amb aquest llibre? El conserve com si es tractes d´una relíquia. Com que no el puc tornar qui el va pagar, tal vegada, el seu destí podria ser anar a una institució investigadora o acadèmica, on segurament seria útil a algun estudiós de l´història social valenciana; així, altres podran complir el desig de Fuster. Així ho he fet: missió complida Joan.