El Govern d´Espanya ha aprovat un projecte de reforma del Codi Penal. Es tracta d´una sèrie de modificacions que afectarien a un nombre considerable d´articles del vigent codi. Aquest colp d´efecte, però, es produeix en un moment de clar qüestionament de la seua honestedat. Em permetrè, doncs, alguns comentaris puix el tema és bastant rellevant.

Tant el mateix ministre com els comentaristes de la premsa han remarcat quins són els elements més significatius de la reforma. Es tracta de projectar una imatge d´enduriment de les penes en relació a fets i conductes que l´opinió pública veu amb atenció i preocupació: incendis, corrupció, assassinats o abusos de menors, terrorisme, consentiment d´actes sexuals...

Des de la judicatura s´ha dit que l´agravament de les penes per si no evita ni soluciona els problemes, la qual cosa és una evidència que podem veure clarament en la practica; més aviat l´augment de la penalització, en prou ocasions, és un desig que apareix per part de les víctimes i el seu entorn. Tot fa pensar que el Govern està buscant més be un rèdit polític, i més si recordem com en el darrer govern de Zapatero el projecte de reforma del codi penal va ser objecte d´un clar boicot per part de l'oposició conservadora.

Cal, igualment, recordar, com ha fet aquestos dies la presidenta del nostre Tribunal Superior de Justícia, que la dilació dels judicis i les dificultats per trobar responsabilitats penals, i per tant aplicar penes, té molt a veure amb els mitjans a l´abast dels tribunals, element al qual, per la meua banda, afegiria la persistència d´un procediment penal arcaic, com s´ha vist al cas dels indults, per exemple.

Els penalistes tindrien molt a dir. També els podrien recabar les opinions de sociòlegs, psicòlegs, metges, advocats... El cas és que ja hi ha un projecte a les portes de la cambra legislativa estatal, s´enceta un procés en el qual les opinions i els actors seran els parlamentaris, amb un debat reduït a eixe àmbit... Segur que els que manen diran de nou que la democràcia és això. En part és així, però la democràcia formal és millorable i deu ser més participativa.

No tinc a les mans el text de la reforma. Pel que he llegit altres temes importants no hi són, cas dels delictes sobre el patrimoni històric i cultural, capítol en el qual els nostres dèficits reguladors són enormes perquè aquesta matèria no dona vots.

Tenim ja reforma penal al parlament. Mentrestant, eixe mateix govern autor del projecte no facilita mitjans per a preveure o combatre les corrupcions, les estafes o els incendis, posem per cas.