Estem vivint una època convulsa, en una crisi econòmica que colpeja i denigra els més pobres i fa retrocedir els drets a la igualtat i la dignitat. En eixe marc, la situació valenciana és dramàtica. La desocupació està prop del 30 %. Hem perdut les entitats financeres. El finançament de la Generalitat és injust, fet que contribuïx a endeutar-la i dificulta les funcions socials. En la premsa, són contínues les notícies sobre corrupció i excessos, les quals afecten institucions públiques. Ara, arriba la voluntat de tancar la RTVV.

Taula de Filologia pensa que és hora de reaccionar com a poble, com a valencians. És hora que RTVV funcione com a servici a la societat: en llengua, en informació, en estructuració social, en fer costat a les iniciatives que donen benestar psicològic i material. Proposem que les Corts aprofiten la situació actual per a elaborar una proposta que, eliminant els excessos (en sous, en persones entrades sense oposició, en favoritismes), possibilite una RTVV transparent i independent del Govern, com hauria d´haver sigut des del principi. Una televisió en què tant els treballadors com els directius tinguen un sou digne però mesurat, de manera que busque treballar-hi qui senta satisfacció servint al poble valencià. Una televisió centrada en el potenciament de la part positiva de la societat valenciana i en la solució de problemes socials. Una televisió en què la major part dels valencians ens pugam sentir identificats. Una televisió que no faça sentir vergonya de ser valencians, ans al contrari: orgull.

Els pobles vitals saben transformar les adversitats en accions positives. Si els valencians volem, podem començar a eixir del pou en què estem afonant-nos. La RTVV és fonamental per a presentar el valencià com a una llengua digna, que hauria de formar part de la personalitat de cada valencià. La televisió és fonamental per a elaborar i divulgar un model lingüístic identificador com a valencians, assimilable i divulgable. La televisió és fonamental per a que, des de Vinaròs a Oriola, ens sentim un poble unit, i tingam la voluntat de dirigir el nostre futur. La televisió és fonamental per la raó que, per a molts valencians castellanoparlants, és l´únic contacte amb el valencià.

Per eixes raons, esperem que es posen d´acord els membres implicats en el manteniment, renovació i adequació de RTVV. Està en joc la dignitat i el futur del poble valencià. És hora de soterrar els egoismes. És hora d´abandonar els triomfalismes i deixar de servir glòries a canvi d´humiliacions. És hora de trencar el divorci entre el carrer i els polítics. És hora de mostrar, amb fets positius i constructius, la voluntat de vertebrar i millorar la societat valenciana.

Tenim una confiança profunda en els valencians: en la nostra capacitat de treball, de respecte, de solidaritat i d´entesa. Si els partits polítics de les Corts responen a la noblesa i l´honradesa dels vells llauradors valencians, sabran posar el bé comú del poble valencià per damunt de tot.