«Hem tornat» fou la frase més pronunciada per la militància socialista hores després de la cloenda de la Conferència del PSOE a Madrid. Darrere d´aquest debat intens hem pogut llegir un ventall d´iniciatives envers un camí de modernitat, de progrés, de justícia i igualtat social per tal de redreçar el rumb del principal partit polític espanyol, el qual ha generat els canvis més importants a l´Estat al llarg del segle XX. Malgrat tot, es necessita encara construir un relat més concret de cara a la ciutadania per tornar a revertir la situació, l´enumeració de forma esquemàtica de les iniciatives no és suficient, cal assolir la narració convincent.

En allò que respecta al País Valencià, hem d´entendre com és d´important conciliar un PSOE fort a nivell estatal, amb un PSPV que parle en clau valenciana i siga percebut com el verdader protagonista de la transformació que necessita la nostra terra. Arran d´aquest plantejament, el secretari general Ximo Puig ja ha posat les bases de l´inici del relat, un model de partit consolidat en 3 eixos fonamentals com són la regeneració democràtica de les nostres institucions, el reformulament del model productiu valencià i una nova relació d´entesa amb Espanya en clau federal i descentralitzadora, a més a més, s´ha posat l´accent en aturar la imatge d´invisibilitat valenciana donat el preu elevat que hem pagat.

L´encaix del País Valencià al model estatal que s´està treballant ha de garantir que, de la mateixa forma que som una de les autonomies amb més aportacions fiscals a l´Estat, també se´ns reconega la nostra singularitat pròpia sense renunciar a la solidaritat. I això sols s´aconsegueix amb un model polític fort i plural que aposte per la recuperació de la sanitat que ha estat privatitzada, la revitalització del nostre sector turístic amb una oferta renovada i ampliada, el plantejament d´un nou model educatiu, mecanismes de millora del finançament autonòmic, un fons de garantia de l´Estat de Benestar, etc. És a dir, les idees que s´han treballat durant mesos abans d´aprovar-se a la Conferència, necessiten d´un calendari concret d´aplicació, que variarà segons les autonomies però que en el cas del País Valencià no tardarà a posar-se en marxa.

Gaudim d´una situació privilegiada per replantejar el País Valencià en tots els àmbits. Les mesures fiscals que s´han aprovat (unides a la reorientació productiva) han de ser pilars fonamentals de la recuperació econòmica a terres valencianes per dos motius principals: lluitar contra el frau fiscal i l´economia submergida garanteix l´estat del benestar; i en segon lloc, fent pagar més a qui més té és important per a donar un respir a una societat valenciana que ha estat maltractada pels Governs de Rajoy i de Fabra que pretenien extorsionar-nos com si es tractara de la gallina dels ous d´or.

Així mateix, el PSOE vol traslladar a les autonomies la capacitat de decidir, cosa que el PP ha intentat retallar-nos des que recuperà el Govern de l´Estat. I per a nosaltres els valencians i les valencianes, això suposa que ens redefinim a través d´un model de societat obert que ha de ser representat a través d´eleccions transparents, plurals i participatives; per aquest motiu, la proposta en la reforma de la llei electoral. I per suposat, que les institucions estiguen netes de corrupció, un gran encert d´aquesta Conferència, on s´ha aprovat la proposta d´elaborar un codi ètic per eliminar aquesta lacra que sofreixen les nostres institucions.

Al capdavall, cal concebre la importància de conjugar aquestes mesures argumentades a Madrid i que han d´enriquir i enfortir el projecte valencianista del PSPV. Perquè un PSOE més consolidat implica un PSPV més fort i viceversa. A hores d´ara els socialistes valencians hem avançat molt de camí respecte al darrer congrés d´Alacant, l´elecció del candidat a la Presidència de la Generalitat mitjançant un procés de primàries obertes i la redacció d´un programa de govern de cara a les eleccions seran els següents passos d´un partit que dia a dia creix oferint una verdadera alternativa al projecte polític esgotat de la dreta.