Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Un canvi en el model de finançació

En Espanya existixen dos models de finançacio autonomica: la de regim foral i la de regim comu. El foral es el que disfruten en Navarra i Pais Basc: son les autonomies de Navarra i d'Euskadi les que recapten la majoria dels imposts per mig de facendes forals propies. Els diners dels imposts recaptats per estes facendes forals servixen per a cobrir els servicis i les necessitats d´estes dos autonomies especials. En acabant, Espanya passa una factura i Navarra i Euskadi paguen a Espanya pels servicis prestats en eixos territoris.

En el regim comu, al contrari, es la facenda espanyola la que recapta la majoria dels imposts, i en acabant una part dels diners recaptats es transferida a les autonomies per a que donen servici al ciutada, segons el principi de solidaritat, pel que els territoris mes rics ajuden als mes pobres. En teoria. En la practica, sabem que no es aixina.

En el cas valencià, la situacio d'infrafinançacio es llamentable. A pesar de ser un dels territoris mes pobres, en una renda per capita per baix de la mija, estimem que, enguany, els valencians anem a perdre vora 6000 millons d´euros en l´actual sistema de finançacio. Son 6000 millons d´euros que hem enviat a Madrit i que no nos han tornat en forma d´inversio publica o de prestacio de servicis. Diners suficients per a fer, per eixemple, 1000 km. d´autovia cada any, o per a pagar el gasto farmaceutic dels valencians en els proxims 4 anys. O simplement, per a baixar els imposts dels valencians i que els diners es queden en les boljaques de les families.

En Accio Nacionalista Valenciana som conscients de que l´actual sistema de finançacio penalisa als valencians, i per aixo volem canviar-ho. Nos hem donat conte de que Valencia te una renda per capita inferior a la mija espanyola, i que encara aixina, el principi de solidaritat no s´està respectant. Nos avergonyix tindre un president de la Generalitat que no sap reivindicar en Madrit lo que hauria de ser nostre per dret. Pero en acabant pensem un poquet i entenem per qué. Fabra no representa als valencians, perque els valencians no el varem votar. Es un president impost per Madrit, quan el cas Gürtell li esclatà a Paco Camps. Fabra fara lo que li diga el partit que li ficà a dit. No treballarà pels nostres interessos economics, treballarà pels interessos del Partit Popular.

Els nacionalistes valencians d´ACNV volem canviar el sistema de finançacio. Volem que siga l´autonomia valenciana, per mig d´una facenda propia, la que recapte els imposts dels valencians. Per a que els diners dels valencians servixquen per a inversions publiques i servicis socials en les comarques de Castello, Valencia i Alacant. Volem tindre un regim foral com Navarra, que es precisament l´autonomia mes rica, en la renda per capita mes alta, mes d´un 50 % mes alta que la dels valencians. ¿Sera perque disfruten d´un regim foral propi? Creem que si.

Compartir el artículo

stats