Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Incendis forestals en hivern

Sabia vostè que el 57 % de la superfície de la Comunitat Valenciana és forestal? Que eixa superfície solament genera un 0,028 % del PIB valencià i que implica 142 milions d´euros d´inversió? Que d´eixos 142 milions, el 65 % ens els gastem en incendis forestals? Que quasi el 60 % del terreny forestal és privat? Segurament no. Totes estes dades estan al Pla d´Acció Territorial Forestal (Patfor) valencià.

Els valencians tenim un problema de falta de gestió forestal (prevenció, planificació, aprofitament...). I si no solucionem eixe problema, seguirem tenint incendis. I cada dia seran més virulents. La raó és simple: en la muntanya entra molta energia (via fotosíntesi), i generalment quan ix ho fa de forma violenta en forma d´incendi. Recorde allò de que l´energia ni se crea ni se destrueix, solament se transforma (en llenya en este cas). I si la traguem ordenadament i de forma sostenible?

Dues dades: entre 1975 i 2009 s´ha duplicat la llenya en les muntanyes espanyoles (de 457 a 922 milions de metres cúbics). L´abandó del món rural, l´ús de combustibles fòssils, la ramaderia intensiva en lloc d´extensiva, la presència de nuclis residencials no sempre en llocs raonables, unit al fet que som la 4a autonomia per la cua en ordenació forestal, complica encara més la situació.

Per dir-ho fàcil, som els quarts més desordenats a nivell estatal. Eixa és una de les claus del problema.

Els que ens dediquem al tema dels incendis forestals estem acostumats a que se´n recorden de nosaltres com de Santa Bàrbara. Quan trona. O en este cas, quan crema. La resta de l´any estem «allà dalt de la muntanya», i en certa manera, és com si no existírem. Estem condemnats a l´oblit? Nosaltres no ho creguem. Considerem que la nostra feina és important (i més que ho serà al preu que està posant-se l´energia, i l´assumpte dels incendis). I no ho és solament apagant el foc quan se produeix. Ho és abans. Ho és per tal d´evitar o almenys minimitzar els danys. Ens cal planificació/gestió territorial estratègica sostenible. Però si volem canviar alguna cosa cal posar en el coneixement de la ciutadania estes dades.

Ara ja ho sap. Si vol que situacions com les Cortes de Pallàs, Andilla o Gilet no es produeixquen, o que tinguen menor impacte, cal canviar les dades del sector forestal. I ara tenim una oportunitat: ens cal un subprograma temàtic forestal en els Plans de Desenvolupament Rural 2014-2020. És urgent.

Compartir el artículo

stats