Ho vaig publicar ací el 28 de juny i l´estudi 3.028 del CIS, del 15 de juliol, ho ratifica: el PP està desplaçant-se tant a la dreta de l´espectre polític que ja es troba al llindar de l´extrema dreta. Vaig explicar que era l´efecte de la pèrdua d´intenció de vot al PP pel centre. El CIS mostra ara que aquest desplaçament cap al marró (que anomenaré brownshift, per les brownshirts, camises marrons) és també una representació generalitzada de la població, no una especulació sociològica.

Anem amb les dades de l´estudi. En una escala d´ubicació política de l´1 al 10, on l´1 és el punt més a l´esquerra i el 10 el més a la dreta, el punt mig es troba en el 5,5. Convencionalment, els valors 1 i 2 correspondrien a l´extrema esquerra, el 3 i el 4 a l´esquerra, el 5 i el 6 al centre, el 7 i el 8 a la dreta i el 9 i el 10 a l´extrema dreta. El conjunt de la població, segons les persones entrevistades per l´estudi 3028, es troba ara en el punt 4,54, segons la seua pròpia ubicació. On considera la mostra estudiada que es troben els partits? En conjunt diuen que el PSOE està, com a mitjana, en el punt 4,67, molt a prop del punt general. Allò que és més significatiu és la puntuació que atorguen al PP. Segons l´escala d´ubicació ideològica el partit en el govern tindria una mitjana del 8,22! És a dir, la distància entre la ubicació del PP i el límit de l´escala per la dreta és només d´1,88 punts, quasi la mateixa que separa Esquerra Unida o Podem del límit de l´extrema esquerra (1,67 i 1,47 punts, respectivament). Segons l´estudi, la gent considera que està més prop del centre Compromís (mitjana de 3,24) que el PP.

Alguna persona podria pensar que la representació generalitzada del brownshift del PP és una ficció propagandística, alentada per les persones d´esquerres, però el mateix estudi deixa clar que no és així. Si considerem només l´opinió de la població de dreta i d´extrema dreta arribem a la mateixa conclusió. Entre les persones que s´autoubiquen en els valors 7 i 8 de l´escala ideològica, val a dir, les persones de dreta, la puntuació al PP seria de 7,61; mentre que les persones que es consideren d´extrema dreta (valors 9 i 10 de l´escala) atorguen al PP com a mitjana una puntuació de 8,61.

Fa poc més de dos anys, Esteban González Pons piulava: «La cuina del CIS fa olor a torrada». Ara que el CIS palesa que la població considera que el seu partit es troba quasi a l´extrema dreta, què piularà? Li propose: «A la cuina del PP sona Wagner».

Departament de Sociologia i Antropologia Social. Universitat de València