Quan la manipulació és tal, no es pot deixar passar una contestació. El passat 20 de setembre, un diari de Madrid publicava un article d´opinió de Maria José Català, consellera d´Educació i Cultura de la Generalitat Valenciana sota el títol «Lo que de verdad importa». Que l´èxit s´aconsegueix amb treball de constància, de mètode i d´organització, no hi ha dubte, però no tinga la poca vergonya d´aplicar-s´ho. Èxit? Organització? En la seua conselleria?

Anem a pel que, segons vosté, de veritat importa: «Llamamos abandono educativo temprano al porcentaje de población comprendida entre 18 y 24 años que tras finalizar la Educación Secundaria Obligatoria no sigue ningún tipo de formación [...] el descenso en la Comunitat ha sido rampante». «Abandono temprano» als 18 anys? Per què no dóna les dades dels alumnes que abandonen sense acabar l´ESO? Si ha baixat a l´edat que vosté diu no ha sigut per les seues gestions sinó conseqüència directa de la crisi: si als 18 anys no hi ha feina, ens quedem a casa o estudiem i confiem que hi haurà sort en uns anys? En una cosa té raó: els ciutadans tenim dret a saber-ho. I ho sabem. Sabem el que de veritat importa.

El que de veritat importa és una educació digna i de qualitat, pública, que és l´única igualitària i no l´educació concertada per a uns pocs sota la teuladeta de l´Esglèsia Catòlica que promouen amb diners públics; nosaltres també coneixem dades. El que importa no és pujar cap tasa sinó que l´educació forme persones perquè tinguen opcions de desenvolupament personal, llibertat d´elecció. El que importa és que els alumnes tinguen unes condicions dignes a les aules, ni 40 º a classe ni amb mantes de casa. Que siguen atesos com es mereixen, sabent com són i què necessiten. Que estudien música i art, tan importants com les matemàtiques, i anglés, però valorant l´orgull que és tindre una llengua i cultura pròpies. La valoraran estudiant «Cultura valenciana»? I vosté parla de despolititzar l´educació? Si és l´únic que fan vostés!

El que de veritat importa és poder escollir l´escola per als nostres fills i filles. Pel projecte educatiu del centre, perquè és en valencià, perquè és on va el germà o germana major... Qui és vosté per a negar això als pares? Qui és vosté per a separar germans enviant-los a altres escoles? On queda la conciliació familiar?

Ni és excusa el descens de la natalitat ni la crisi. Vosté mateixa ha anunciat la construcció de dos Centres d´Iniciativa Social a Elx i Calp. La natalitat de qui estudia a la concertada no ha baixat? Hi ha diners per a financiar noves escoles concertades però no per a mantindre les públiques?

Acabaré citant-la: «Los grandes éxitos son siempre mérito de grandes equipos, de muchas personas». Té raó. Més enllà dels altaveus i les mobilitzacions no s´alcen dades ni xifres, s´alça un gran equip de moltes persones que treballem per defendre l´educació pública. Això és un gran èxit. Ja no callem i eixim al carrer a dir-ho ben fort: consellera, dimissió!