Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cortines de fum

Si Churchill popularitzà l´expressió teló d´acer i Mao Tse-Tung teló de bambú, Fabra apadrina el terme cortina de fum: truc de manual per desviar l´atenció de l´opinió pública d´una realitat que li fa nosa: com ara, que Compromís furgue com les gallines en les factures de caixa fixa buscant irregularitats. Primera cortina: recurs contra la sentència que l´obliga a entregar milers de factures a Compromís; confirmant així l´opacitat com a marca de la casa, amb perdó pel pleonasme; puix dir que la falta de transparència és segell del Consell, per òbvia, és una reiteració verbal innecessària.

Segona cortina: anunciar una llei de Transparència per regenerar la política; quan, al mateix temps, impedeix que l´oposició fiscalitze els comptes amb l´excusa ridícula que caldria destinar-hi quatre funcionaris durant «un any a fotocopiar» factures (que no estan registrades en suport informàtic?). Vulgues no vulgues, tres milions de factures de diners anticipats fora de pressupost i sense control previ és un escàndol com el confeti de la senyora Mato. De manera que els lectors intel·ligents (tots els d´aquesta columna) ja hauran advertit la incoherència. Contradicció que té forma d´equació: com més presumeix de transparent, més opacitat mostra. Així que la paraula més suau per referir-se al president és la de mentider, ja que fa bandera de transparència a la manera de mossèn Gatica: que predica però no practica.

I tercera cortina: argumentar que la funció de control de l´oposició altera «el funcionament de l´Administració», una excusa tan extravagant com l´ancià que culpa del seu envelliment al geriatra que l´atén. Com veiem, tota una bateria d´excuses com a cortines de fum que el Consell formula per postergar en el temps allò que urgeix saber: s´han malbaratat diners públics? La resposta tardarà en saber-se; però, tant sí com no, ho acabarem sabent perquè, parafrasejant Lincoln, es pot amagar la realitat a alguns durant molt de temps, però és impossible amagar-la a tothom per sempre.

Compartir el artículo

stats