02 de abril de 2015
02.04.2015

No es poden fer les coses d'altra manera?

El mateix fet que els grecs estiguen negociant ja és un èxit, ja que fins hui el que passava era que els «homes de negre» representants de la troika anaven a Grècia e imposaven la política econòmica obviant la voluntat dels grecs.

02.04.2015 | 04:15

El terratrèmol que s´ha produït en les eleccions gregues on ha guanyat una coalició de partits d´esquerres, fet aquest que no es produïa en cap país europeu des de l´any 1936 a Espanya, invita a plantejar-se si a la UE no es poden fer les coses d´altra manera. En economia, enfront de la dogmàtica neoliberal que sosté de forma interessada que sols hi ha una possible política econòmica cal dir que l'economia no és una ciència exacta capaç, per exemple, de preveure el futur. Tot al contrari, els economistes, i amb raó, són adjectivats com «profetes del passat», ja que la seua especialitat és explicar els fets econòmics, però quan ja han ocorregut.

Malgrat tot, la qüestió és tan senzilla que fa vergonya plantejar-la-hi. És a dir ¿és de rebut defendre que una mateixa política econòmica pot aplicar-se a qualsevol país amb independència del seu nivell de desenrotllament econòmic? Doncs aquesta barbaritat macroeconòmica s´ha estat aplicant-se a l´UE amb els resultats de sofriment humà (i fracàs) que tots coneguem. Llavors, en aquests moments els actuals dirigents grecs estan intentant fer les coses de forma diferent a com s´han fet fins hui i, per tant, enfrontant-se, com no podia ser menys, amb el rebutjament d´Alemanya (que ha trobat malauradament com millors aliats a països com Espanya i Portugal que haurien d´estar més prop dels grecs) i tot per no reconèixer que l´austericidi ha fracassat.

Sols cal acudir a les ràtios macroeconòmiques com l´endeutament públic i el dèficit. Hui l´endeutament públic de Grècia (i d'Espanya) és superior al que era quan començà la crisi, conseqüència fonamentalment d´haver convertit gran part de l´endeutament privat en endeutament públic (com sempre passa, els liberals en temps de crisi no tenen escrúpols en recórrer a papà Estat, tan denigrat, perquè es faça càrrec de les destrosses causades per l´aplicació de les seues polítiques econòmiques)

Però, a pesar de la manipulació que els grans mitjans de comunicació en mans de les elits financeres estan fent, intentant presentar la negociació dels dirigents grecs amb les institucions financeres europees com un fracàs, amb la clara intenció d´impedir un efecte contagi en les eleccions vinents generals espanyoles, cal significar que el mateix fet que els grecs estiguen negociant ja és un èxit, ja que fins hui el que passava era que els homes de negre representants de la troika anaven a Grècia e imposaven la política econòmica obviant la voluntat dels grecs (en aquest sentit deu manifestar-se que els governs grecs fins hui es comportaven com a comparses d´aquests homes negres). En altres paraules, no hi havia negociació sinó imposició!

Però, a més, els grecs, a pesar de la duresa en la negociació del ministre alemany de Finances, que ha provocat que haja tingut que intervindré el mateix Obama, donada la importància geoestratègica de Grècia, han pogut evitar el corralito amb el que suposa de frustració de les forces conservadores europees, ja que no s´han pogut veure fotografies de persones a la porta dels bancs, com un clar avís que pot passar si es vota a «irresponsables».

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine