05 de abril de 2015
05.04.2015

Districte escolar únic: elegir amb la butxaca?

05.04.2015 | 04:15

La primavera arriba i amb ella la tria de col·legi per milers de famílies valencianes per al pròxim curs 2015-2016. Per això la Conselleria d´Educació ha llançat la campanya d´inscripció a centres escolars amb el lema «L´elecció està a les teues mans».

Segons diu la publicitat de qui ha de vetlar per l´educació dels nostres fills i filles: «Amb el districte únic prioritzem la llibertat de les famílies per a triar el centre que millor s´adapta a les seues preferències. Tria el centre segons criteris acadèmics, per la qualitat de l´ensenyança, el projecte educatiu o per l´ideari del centre i no per la proximitat al domicili de residència». Aquesta elecció està de veritat a les mans dels pares i mares?
Crec que qualsevol persona que tinga dos dits de front sap que, aquestes «bones intencions» amaguen tanmateix un calculat i pervers pla contra l´ensenyament... públic clar! Aquest consta de tres fases diferenciades: 1.- El desprestigi públic de la tasca docent; 2.- L´augment de la ràtio a les escoles i; 3.- El districte únic.

Amb aquests tres ingredients obtenim com a resultat el que ha passat en els últims anys: la desaparició d'unitats i de plantilla per tal d´empitjorar les condicions de l´educació pública front a altres opcions a la quals sols uns quants poden accedir però que estan pagades pels impostos de tots i totes.

D´aquesta manera, la llibertat d´elecció que ens vol vendre Conselleria és, en realitat, una fal·làcia: No hi ha llibertat real d´elecció de centre, hi ha llibertat per a posar en un paper quin centr voldries... I això són dos coses diferents. Perquè fóra certa eixa llibertat d´elecció, totes les famílies haurien de tenir les mateixes oportunitats. I clar, sense ajudes al transport i al menjador, qui pot permetre´s el luxe de triar el centre que vol? La resposta és clara: aquelles famílies que ho poden pagar.

S´obri així el gran negoci per a l´ensenyament no públic ja que augmenten els seus clients potencials. Els nostres governants fan així de l´educació, que hauria de ser uns ens vertebrador social, un negoci que incrementa la desigualtat social. Així, amb l´excusa d´una suposada llibertat, s´està generant una doble xarxa educativa: una per a qui té recursos i una altra per a qui no en té.

Som igualtat? Els districtes són una eina com a mínim interessants per a poder equilibrar l´oferta i els serveis en una població, per a donar igualtats d´oportunitats o per garantir la distribució equilibrada de l´alumnat amb necessitats educatives especifiques. Ara formen part del passat, com la idea de cicle educatiu, de globalització de continguts, de participació vinculant de pares i mares i de tantes altres coses que s´han perdut en el camí de la mà de la «llibertat educativa».

La veritat és que voldria felicitar públicament els publicistes que han fet aquesta campanya per a la Conselleria d´Educació, ja que com bé plasmen en l´anunci... el millor que podrien fer amb l´imprés les persones que estan veritablement interessades en l´Educació (amb majúscules), és fer un exercici de papiroflèxia i crear un vaixell o un ocellet.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine