19 de abril de 2015
19.04.2015

Paraules en xarxa

19.04.2015 | 17:30

Són moltes les paraules que hem perdut (i que per això mateix hem deixat morir) bé per desídia o per esnob. O també per la força espanyolitzadora dels mitjans de comunicació. I per què no? Pel castellanisme d´una Església que es diu valenciana però que no ho és.
Cada vegada s´utilitza més la paraula "madera", i menys la paraula "fusta". O "cristal" en compte de "vidre". O "yema" en compte de "rovell", o "os" en compte de "pinyol". I és per això que, deixant morint les paraules, anem empobrint la nostra llengua.

Juli Jordà Mulet ha tingut la bona idea de recollir en el llibre, "Paraules en xarxa", tot un grapat de paraules i d´expressions, algunes conegudes i d´altres menys conegudes, per tal de recuperar-les i així enriquir el nostre llenguatge.

En el pròleg del llibre, Eugeni Alemany ens fa saber que l´origen d´aquesta obra està en el grup de facebook, "Rescatem paraules de l´oblit". I és així com apareix aquest volum, que és "un llibre de paraules escoltades de menut, dites entre els amics, al taller, de cançons, de paraules locals, de paraules que no ixen en els llibres".

L´objectiu d´aquest llibre està en salvar les paraules que corren el risc que vagen perdent-se. Es tracta també de revifar la vitalitat de la nostra llengua, per tal d´evitar la seua desaparició.

Fa uns dies l´amic Eugeni Reig m´informava de les llengües que poden desaparèixer aquest 2015, com el livonià, a Letònia, el Karaïm a Ucraïna o el corfiota a Grècia. Això mateix pot passar-li a la nostra llengua, si continuem perdent o oblidant paraules que eren ben vives fa només uns anys. Ara, gràcies a Juli Jordà, "que porta en l´ADN l´estima per les paraules", com diu Eugeni Alemany en el pròleg d´aquest llibre, tenim aquesta obra que ens ajuda a no oblidar i a no perdre expressions tan nostres com algeps, aljub, almàssera, anar a per llana i tornar esquilat, astorar, barcella, batre, catret, cisar, enviscar, fer dissabte, gínjol, llamborda, mall, maror, melsa, nafra, no veure´s la gepa, panfígol, pastera, pinta, porró, queferós, quiquereta, rastell, rebascall, rovell, solc, somera, tanda, trencall, ullal, vérbol o viscor.

Molts dels qui no han eixit mai del Camí de Trànsits de València (i que a més no tenen cap interès pel valencià) poden pensar que algunes de les paraules recollides per Juli Jordà no pertanyen a la nostra llengua. Però com sempre, la ignorància (i la suspicàcia o la maledicència) és molt atrevida.

De la Plana, jo he aprés les paraules, "abellir" i "tanda", que no acostumem a dir a la Ribera Alta. I de la Safor, l´expressió "cacaua". I de la Vall d´Albaida, la paraula "desvanit". Són aquestes i moltes altres, les paraules (que recull Juli Jordà al seu llibre) que no poden caure en l´oblit, i per això, paraules que cal rescatar i utilitzar per enriquir més i més la nostra llengua. I per afirmar que la riquesa del valencià està en els pobles de la Marina i dels Ports, de la Costera, la Ribera, el Comtat i la Plana, de l´Alcoià, el Maestrat i el Vinalopó. Així podem desbaratar les "raons" d´aquells que pensen que el valencià és només allò que ells parlen (quan el parlen!!), sense eixir del Camí de Trànsits de València. I és que ja coneguem les "raons" d´aquells que creuen que, "només" allò que se sent al Cap i Casal (el caloret?) és valencià, mentre menyspreen i ignoren les varietats de les diverses comarques del País Valencià.

Sort en tenim de la porta romànica de la catedral de València, la porta de l´Almoina, perquè si no, aquells que van amb males intencions (i a més parlen sempre castellà), ens dirien que la paraula "almoina" no és valenciana. O el barri dels Velluters del Cap i Casal, gràcies al qual no podran negar que "vellut" no siga valencià.

"Paraules en xarxa" és una bona eina per recuperar paraules que deien els nostres avantpassats i que dissortadament estem oblidant.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine