Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Un nou model per a una nova televisió

Si el nou govern de la Generalitat vol i les forces que li donen suport hi estan d´acord, en els pròxims mesos els valencians recuperarem uns serveis públics de ràdio i televisió que amb el nom de RTVV van funcionar durant vora 25 anys i que l´últim president del PP, Alberto Fabra, féu tancar el 27 de novembre de 2013. No serà el pròxim 9 d´octubre, com tants voldríem, però sí amb molta certesa al llarg de 2016 tot i els entrebancs jurídics, judicials, econòmics i laborals que emmerden el procés de recuperació dels nostres mitjans de comunicació de titularitat pública.

Des que la ràdio i la televisió públiques varen desaparèixer els valencians hem sentit el buit que ha provocat no disposar d´uns mitjans d´àmbit autonòmic i hem pres consciència de la importància de tindre un espai comú de comunicació per a poder compartir allò que ha passat durant aquest temps entre Vinaròs i Oriola en qüestions tan importants com la política, l´economia, la sanitat, l´educació, l´esport, la cultura, etc. Els valencians som „mentre no recuperem uns mitjans audiovisuals autonòmics de titularitat pública„ uns ciutadans de quarta categoria, invisibles, desconnectats i subsidiaris, igual que „i perdoneu-m´ho„ Ceuta i Melilla.

Ara fa poc més de dos anys, el 17 de maig de 2013, es presentà a la societat valenciana la Unió de Productores Valencianes (Uniprova), una plataforma professional del sector audiovisual autonòmic que aplegava més de 20 empreses de tot el país „Perifèric TV, Vertigo Colsunting, Albena Produccions, CIES Imatges, BSV, Digisep Media, Estudios Andros. Grupo Joan Andreu, GPM Audiovisual, Techvídeo SL, General Vídeo SL, Primera Plana SL, Alzimedia SL, Envidea Multimedia SL, Somàgic S.A., Estudios 8 SC, José Serrador SL, ADI Produccions, Astel Producciones SL, Homo Videns Produccions SL, RGVA SL i Televisió de Castelló„ unides amb l´objectiu de jugar un paper destacat en el nou escenari que es va obrir dins el panorama audiovisual autonòmic arran de l´anunci d´externalització d´una part de la programació de RTVV. UNIPROVA es definia com «un projecte il.lusionant en el qual hi ha compromeses diferents empreses audiovisuals que duen a terme activitats complementàries dins del procés de producció: talent, servicis audiovisuals, sonorització, postproducció, material de so, estudis de doblatge, televisions locals i servicis informatius, entre d´altres. Així mateix, UNIPROVA, compta amb algunes de les empreses de més llarga trajectòria en el nostre sector i especialitzades en diferents tipus de formats, com ara ficció, humor, debats, magazines, musicals o telerealitat€» La il.lusió per participar en la nova etapa de RTVV, però, va durar ben poc.

El cataclisme del tancament de RTVV ha significat un desastre bíblic per a un sector que hauria de ser estratègic i que ha vist com han tancat la majoria de les productores, s´han arruïnat els seus empresaris, s´han quedat sense faena milers dels enormes professionals que en formaven part i d´altres han hagut de buscar un lloc de treball fora de casa o reciclar-se.

Aquella RTVV no era la que la societat valenciana necessitava i és evident que entre els dirigents del PP i els seus directius l´arruïnaren i la utilitzaren durant 20 anys com a aparell de propaganda del partit que la va tancar. És evident que s´hi cometeren molts errors i que hi hagué un grapat de directius (el summun és Vicente Sanz, el sàtrapa de bragueta caiguda) caps d´informatius, periodistes, sindicalistes, productors, etc., que no actuaren com calia. És evident que aquella televisió i aquella ràdio autonòmiques crepusculars acabaren sent patètiques, amb uns índexs d´audiència ridículs i uns informatius que no veien ni els mateixos censors del Palau de la Generalitat: un despropòsit.

A les calamitats descrites cal sumar el deute amb les xicotetes productores valencianes (que les abocà a la ruïna) i el descrèdit entre els ciutadans, que va provocar una escassa mobilització popular quan els seus botxins la tancaren. En resum, oferia una programació que no interessava (tret d´honroses excepcions) feia uns informatius infumables, tenia una plantilla sobredimensionada, uns pressupostos excessius en una època de crisi i un deute insuportable, i amb un ERO mal parit per a fer fora els desafectes al règim i quedar-se amb els treballadors més entusiastes el final tots el coneixem: no tenim mitjans en la nostra llengua.

Dit això, el futur ha començat. Costarà molt tornar a posar en marxa uns mitjans audivisuals de titularitat pública en un moment polític, social i econòmic com el que ens toca viure, però per a vertebrar el nostre país, treballar per la recuperació de la nostra llengua, cohesionar la societat valenciana, redreçar la indústria audiovisual valenciana, recuperar els llocs de treball perduts i donar una oportunitat laboral als milers de joves llicenciats que han eixit en els últims anys de les diferents facultats la força motora de la radiotelevisió pública és imprescindible.

Arribats a aquest punt la qüestió que s´hi planteja és€quin model? De quina nova cadena de ràdio i televisió pública autonòmica estem parlant? Quina serà la plantilla màxima? i la mínima? Amb quin pressupost es podrá comptar? Quins serán els continguts bàsics de la seua programació? Quin paper hi jugaran les xicotetes empreses audiovisuals valencianes?...

Des d´Uniprova volem aportar propostes raonables a les persones que de manera immediata hauran de pensar la nova RTVV i ens posem a la seua disposició per a explicar-los quines són les demandes d´una bona part del sector audiovisual valencià que s´aplega en la nostra plataforma profesional, i com creiem que haurien de ser els nous mitjans públics. Ens considerem legitimats per a ser interlocutors amb qui haja de decidir el nou model perquè som part fonamental del sector audiovisual „igual que ho són els ex-treballadors de RTVV afectats per l´ERO, els qui hi varen treballar al llarg dels últims 25 anys, les universitats, els joves llicenciats o els centenars de tècnics, redactors, productors, guionistes, etc., que no formaven part de la plantilla de RTVV i que després del tancament de la major part de les productores del país sobreviuen en condicions deplorables. Ens considerem legitimats i volem fer-nos sentir, perquè la nova RTVV no es pot construir al marge de les xicotetes empreses audiovisuals valencianes ni pot servir només als interessos d´una part del sector ni pot atendre exclusivamente les reivindiacions dels qui més alcen la veu. Després del desastre que significa el tancament de fa vora dos anys de la Nostra RTVV ara tenim l´oportunitat històrica de posar els fonaments d´uns nous mitjans audiovisuals públics, plurals, independents, sostenibles, en valencià i al servei de tota la societat. La reflexió que ara cal fer haurà de ser serena i sense prejudicis, amb visió de futur i molt de realisme, escoltant tots els qui formen part del sector audiovisual i amb el propòsit declarat de posar els fonaments de la ràdio i la televisió publiques valencianes del que resta del segle XXI.

Lluch és periodista, productor de televisió i impulsor d´Uniprova

Compartir el artículo

stats