La pràctica de posar foc a les banyes d´un bou i divertir-se mentre l´animal corre desorientat per carrers i places, amb els ulls socarrats, rebent crits i colps i patint danys, està reconeguda com patrimoni cultural valencià. La llei de senyes d´identitat promoguda pel PP, en vigor des de la passada primavera, va declarar els bous al carrer Bé d´Interés Cultural i va elevar la importància d´aquestes celebracions a l´alçada dels Reials Monestirs de Santa Maria del Puig i la Valldigna, el valencià o el Els Furs.

Les normatives de preservació de la biodiversitat estan molt avançades, mentre que la consciència ambiental comença a consolidar-se. De fet, en juliol ha entrat en vigor la reforma del Codi Penal, la qual implica un avançament en la protecció de la fauna, una històrica reivindicació de SEO/BirdLife, a través de la Xarxa Europea contra els Delictes. Perquè ara s´estén la prohibició de caçar, pescar, adquirir, posseir o destruir totes les espècies protegides de fauna silvestre o els seus hàbitats, no sols aquells amenaçats.

La conservació de la natura, tanmateix, està completament deslligada de les tradicions, defensades fins al fanatisme encara que impliquen un maltracte animal evident. L´alcalde de Sagunt, Quico Fernández, de Compromís, ha anunciat que posa fi a l´esperpèntica solta d´ànecs vius a la dàrsena del Port durant les festes patronals, tot oferint una alterativa amb premis econòmics. I la resposta d´un col·lectiu de veïns ha estat una manifestació al ple de la corporació. Exigint què? Continuar esquarterant aus per distracció? Costa creure que som a una societat civilitzada.

Aquest estiu, per fi, i com a conseqüència d´un canvi electoral a l´àmbit municipal, s´ha obert el debat sobre els bous al carrer, les seues implicacions ambientals i de convivència social, el comportament vers la fauna i, per suposat, la despesa pública que impliquen per als ajuntaments. Alguns alcaldes, com ara els d´Alzira, Aldaia o Sueca, ja han plantejat amb valentia la seua oposició a aquesta festa. La polèmica ha de dur al diàleg perquè l´evolució de la tradició no només és possible, sinó necessària i intel·ligent.

Encara que no ha abordat els seus bous al carrer, Catalunya va abolir fa un lustre les corregudes de bous i el seu Parlament acaba d´aprovar la llei que prohibirà el circs amb animals al seu territori, una demanda liderada durant anys per l´Associació Animalista Libera! i la Fundació Franz Weber. Els carrers valencians lliures de bous no tenen per què ser una quimera.