19 de agosto de 2015
19.08.2015

Els bous i l'Església

Els sants han estat hòmens i dones que han viscut en harmonia amb els altres i també amb la creació

19.08.2015 | 04:15

Els sants han estat hòmens i dones que han viscut en harmonia amb els altres i també amb la creació. Els sants no han estat mai persones que hagen maltractat els animals, sinó que com Sant Francesc d´Assís, el sant més en comunió amb la creació, han respectat la natura.

Les diverses persones que, a Silla, Pedreguer, Castelló, Museros o Faura, han mort o han quedat ferides recentment en els bous al carrer, haurien de fer replantejar aquesta "tradició". Com també s´hauria de replantejar la proposta de la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats, que el 3 d´octubre de 2013 aprovà una iniciativa per protegir les "corridas", i on defensava la tauromàquia com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

La proposta inicial del Congrés era declarar els bous, Bé d´Interès Cultural, per evitar així la prohibició de les "corridas" a Catalunya, però al final van apostar per presentar els bous com a candidats a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, i promoure´ls a les escoles!

Tot això ve de la Iniciativa Legislativa Popular, que amb més de mig milió de firmes recollides (entre elles la del Sr. Rajoy) pretenia revertir la decisió del Parlament de Catalunya, que suprimia els bous, pel fet de ser un espectacle cruent, i que ens hauria de repugnar.

Cal dir que l´Església sempre ha estat contrària als espectacles de mort i de vanitat humana, com es pot comprovar en la butla, "De salutis gregis Dominici", promulgada l´1 de novembre de 1567 pel papa Pius V i que diu: "Atès que aquests espectacles taurins no tenen res a vore amb la pietat i la caritat cristiana, i volent abolir aquests espectacles cruents i vergonyosos, no d´hòmens sinó del dimoni, prohibim terminantment, baix pena d´excomunió, als que permeten la celebració d´aquests espectacles en què es corren bous i altres feres en els llocs on es duguen a terme".

La butla diu també que "si algú morira allà, no se li ha de donar sepultura eclesiàstica". I encara, prohibia "baix pena d´excomunió, que els clergues que hagen rebut ordes sagrades, prenguen part en aquests espectacles". El papa Pius V prohibia les corregudes de bous, "encara que siguen, com erròniament es pensa, en honor dels sants o d´alguna solemnitat o festivitat e l´Església, les quals s´han de celebrar amb lloances divines, alegria espiritual, obres piadoses i no amb aquesta classe de diversions".

Anys més tard, el 1920, el cardenal Gasparri, Secretari d´Estat del Vaticà, deia: "L´Església continua condemnant en veu alta, com ho va fer Sa Santedat Pius Vè, aquests sagnants espectacles".

També el papa Joan Pau II afirmava: "L´home, eixit de les mans de Déu, ha de ser solidari amb els altres éssers vivents". Fins i tot Hemingwey, molt aficionat als bous, deia: "Des de punt de vista cristià, les corregudes de bous són moralment indefensables, ja que en elles hi ha sempre crueltat i mort".

Però ha estat el papa Francesc, e la seua encíclica "Lloat sigueu", que denuncia la tortura dels animals, quan al número 130 d´aquest text, diu: "És contrari a la dignitat humana fer sofrir inútilment animals, i sacrificar sense necessitat llurs vides".

Evidentment que no estic demanant que siguen excomunicats els membres de la Comissió de Cultura del Congrés que van aprovar la protecció de les"corridas", ni tampoc els toreros! Però defendre les "corridas" com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, va ser una broma de molt mal gust!

Les "corridas" o els bous al carrer, mai no podran ser cultura, com sí que ho és el Misteri d´Elx, la catedral de Burgos, la Llotja de València, el monestir de Poblet, el Palmeral d´Elx, la Sagrada Família de Barcelona, l´Alhambra de Granada o les festes de la Mare de Déu de la Salut d´Algemesí!

I és que una cosa és la cultura i una altra la tortura! A més del perill que comporten els bous, com s´ha vist per la mort recent d´alguns valencians.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine