03 de septiembre de 2015
03.09.2015

El bisbe Joan Piris

03.09.2015 | 04:15

El 28 de juliol es va fer públic el relleu a la diòcesi de Lleida, pel qual, al valencià Joan Piris, bisbe de Lleida des del 2008, li va ser acceptada la seua dimissió. Piris, un home pròxim i senzill, i tan sensibilitzat per la situació dels més marginats, ha mostrat la seua sol·licitud pels més desvalguts, reunint-se amb l´assemblea de la Plataforma de persones afectades per la hipoteca de Lleida per conèixer de primera mà la situació d´aquestes famílies.

La trobada del bisbe Piris amb la PAH, escandalitzat per la situació injusta de les famílies desnonades, el portà a cedir una part de l´antic Seminari de Lleida, per reconvertir-lo en habitatges socials de famílies desnonades o en risc d´exclusió. Afirmava que aquesta mesura «no té més pretensions que les que té. No soluciona gran cosa, però pot ser un signe públic que pot fer canviar una forma de viure, de pensar, de treballar, de donar-se suport els uns als altres i de fer front a les situacions problemàtiques que van apareixent a la nostra vida».
La part del Seminari de Lleida ja en funcionament i cedit per acollir les persones que no tenen casa, té 19 habitatges d´entre 50 i 70 metres quadrats, amb 2 o 3 dormitoris. Amb aquest gest solidari del bisbe, l´Església de Lleida es va posar al costat dels qui estaven passant-ho malament, per fer-los costat i ajudar-los a eixir del sofriment on vivien. Peris, seguint l´exemple de Jesús, que va vindre a humanitzar la vida dels qui més patien, amb el seu gest presenta l´autèntica imatge d´una Església servidora, sempre atenta als goigs i a les esperances, al dolor i a les joies del nostre món.

Com ha dit el teòleg basc Joseba Andoni Pagola, «si vivim d´esquena als qui ho passen malament, perdem la nostra identitat cristiana; no som fidels a Jesús». Per això cal «deixar-nos afectar més pel patiment d´aquells que no saben el que és viure amb pa i dignitat. Després, comprometre´ns en xicotetes iniciatives, concretes, locals, que ens ensenyen a compartir i ens identifiquen més amb l´estil de Jesús». Com ha fet el bisbe Joan Peris. I és que la gent (que no s´entreté en llegir les encícliques ni les pastorals dels bisbes) sí que entén el llenguatge de la fraternitat, de la solidaritat, de la proximitat, de la justícia i de la compassió, per fer nostra la passió de l´altre, del com-patir amb els altres.
Joan Piris, nascut a Cullera el 1939, va estudiar al Seminari Metropolità de València i és llicenciat en Pedagogia i en Filosofia i Lletres i diplomat en Catequètica. Abans de ser ordenat bisbe va ser rector de les parròquies de Sant Ferran i del Bon Pastor de la ciutat de València. Va rebre l´ordenació presbiteral el 21 de setembre de 1963 i l´episcopal, el 28 d´abril de 2001, en ser destinat com a bisbe de Menorca. Va ser nomenat bisbe de Lleida el 16 de juliol de 2008.

Amb aquest gest a favor dels desnonats, ha mostrat a la gent la proximitat i la sol·licitud de l´Església pels pobres i pels qui no compten per a ningú, com va fer Jesús. Després de set anys com a pastor de Lleida, deixa en aquesta diòcesi una bona sembra, un bon treball a favor dels més desvalguts i dels més necessitats de la nostra societat.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine