Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Lluís Meseguer

Tanca la llibreria

El dia 3 tanca «Negra y criminal», la llegendària llibreria del barri la Sal, número 5, del barri de la Barceloneta, de Barcelona, clar. Oberta pel valencià Paco Camarasa i la seua sòcia gaditana Montse Clavé, l´any 33 després del detectiu Pepe Carvalho -en un temps que s´anomenà «Any del llibre» i Barcelona homenatjava Manuel Vázquez Montalbán-, ha vist enfundar-se la samarreta de l´establiment a 345 escriptors de novel·la negra, o policíaca, o com es vulga anomenar el gènere que en el seu període clàssic culminava amb la revelació de l´assassí, i en les darreres dècades, amb qualsevol final, i no sempre amb criteri divertit (i aprofite per a retre record d´homenatge a Rafael Chirbes, el novel·lista valencià que ha faltat fa uns dies).

La presentació de l´esdeveniment per part dels protagonistes s´ha celebrat sense l´acompanyament de musclos (o clòtxines, segons es diu al Nord), dels quals, en diversos actes, se n´hi havien consumit 1250 quilos.

Des de fa molts anys, tinc clar que l´estat de l´economia no s´hauria de mesurar segons les vendes d´automòbils, o fins i tot, la collita de vi (en tot cas, convé no mesurar aquella després de consumir aquesta). És millor mesurar el progrés, i la superació de l´atur, segons el consum de música, cinema, periòdics... i llibres.

Cada dia, en les Espanyes, tanquen dues llibreries. L´any 2014, se´n tancaren 912, i se n´obriren 226. Camarasa ha indicat amb claredat meridiana, el culpable del seu tancament: el «lector infidel». No és que la seua casa no fóra universalment reconeguda, sinó que ni els experts -un músic de jazz, un professor d´institut, un personatge de Eduardo Mendoza, el savi Adolf Piquer- s´animaven a comprar ja les meravelles o novetats dels seus prestatges.

En la darrera «Carta del llibreter: llegint la premsa» que Paco havia penjat en el seu bloc, havia inclòs una de les fitxes clàssiques: «La Caixa es queda Banc de València amb 5.500 milions d´ajuda», aconsellant Societat limitada de Torrent. Però no arribarà a temps de poder vendre les memòries de Carlos Fabra.

En resum, tanca la llibreria el dia 3. Però, per cert... ¡no de setembre, sinó d´octubre! La teua prova d´haver llegit la columna serà que, o bé t´atanses a Negra y criminal a comprar les liquidacions d´existències de novel·la negra i policíaca -només s´hi regalaran les d´Agatha Christie-, o bé faces la mateixa acció en qualsevol de les llibreries que encara t´ho poden oferir: no solament novel·la negra i llibres de text -que no deixen de ser també «novel·la negra»-, sinó productes d´altres gèneres. Encara que no ho semble, hi ha més gèneres de llibres que eixos dos imprescindibles, i prescindibles best sellers i atovons sobre Roma o sobre Escandinàvia...

Compartir el artículo

stats