Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Lluís Meseguer

Eclipsi de lluna

En la nit del pròxim diumenge dia 27, es produirà un eclipsi de lluna. Adquirint una tonalitat roja, popularment coneguda com a «lluna roja o lluna de sang», i vista més gran i brillant, o siga, com a «superlluna», aquest eclipsi total, serà el darrer de l´actual tètrada lunar (quatre eclipsis en dos anys) i això no tornarà a succeir fins al 2032-33. En el moment de l´eclipsi de lluna de diumenge, a Barcelona s´hauran acabat les Festes de la Mercè: per cert, si hi vas ara mateix, podràs triar entre el Seguici de la Mercè i els «balls de bastons» o «de gegants», una mostra de vins i caves, l´espectacle Playmind·o una milonga al Mercat de les Flors... I, viva la bellesa i la llibertat universal de la ciutat, s´hi estaran recomptant els vots de les eleccions, on s´han preguntat i no es respondran qüestions que fa tant de temps que esperen.

La majoria dels valencians, ja en vam fer unes, que revelaren un resultat esperat des de feia 20 o 24 anys. I aquella nit, en l´eclipsi, potser s´endevinaran eventuals pèssimes notícies per als valencians (que, de moment, continuem insultats com si tinguérem la mateixa visió d´Espanya que la de l´Estat centralista i inacceptable que tracta el nostre poble més malament, molt més malament, que al de Catalunya).

L´eclipsi de lluna i el resultat de les eleccions, també es poden comprendre avalant la data amb la memòria dels que, en el passat, moriren un 27 de setembre: Walter Benjamin tan estimat per mi, Ivan Gonxàrov l´autor del decaigut Oblòmov, Aristide Maillol i les seues escultures sensibles i ordenades... I més encara, la gent nascuda en tal jorn: la reina brodadora Ermentrudis d´Orléans, el banquer i artista Cosimo de Medici, el literat i partisà Edvard Kocbek (en una Eslovènia amb problemes polítics semblants als nostres).

I, per si s´exageren les ínfules de sumar o restar transcendència la nit de l´eclipsi, que en queden clars els significats. Per exemple, el fenomen celestial clourà el Dia Mundial del Turisme, i el de la Comunitat francòfona de Bèlgica. I, ja que la història tant il·lustra o cabreja, la memòria afirma que tal dia del 1540 s´autoritzà la Companyia de Jesús; el 1650, l´illa de Santorini patí l´erupció decisiva del seu volcà submarí; el 1822, Champollion anuncià en París que havia desxifrat la Pedra Rosetta; el 1905, Einstein publicà el tractat ¿La inèrcia d´un cos depén del seu contingut energètic?, on apareixia la fórmula E=mc2; el 1937 es declarà extingit el tigre de Bali; el 1955, Espanya sol·licità l´entrada en l´ONU i el 1975, se sofriren els darrers afusellaments del franquisme; el 1984, el Congrés d´Espanya aprovà una llei contra «terroristes i bandes armades»; i el 1998 començà a funcionar el motor de cerca Google, d´on provenen tres de les notícies d´aquesta columna, abans del pròxim o qualsevol altre eclipsi de lluna, de sol, de treball, de Woody Allen o de Messi. Eppur si muove.

Compartir el artículo

stats