Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Un país adorable

Fa uns dies -dijous passat, per a ser exacte- vaig estar a Dénia. Al port. A les instal·lacions de la naviera Baleària. S´hi presentava un projecte de la Mancomunitat de la Marina Alta (Macma) per a promoure conjuntament la comarca en els seus valors històrics, paisatgístics, artístics, gastronòmics i literaris, valors locals i universals que centra i concentra aquesta comarca de fa molts anys. Valors, si més no, que rarament s´han presentat ben combinats en un atractiu menú cultural fins ara. I aquest és l´intent del projecte que se´ns presentava en una mostra o trailer de les seues bondats. Paraules, imatges, i un subtil tast de les creacions baristes de Miquel Ruiz, un cuiner sempre situat en l´avantguarda gastronòmica. Mentre les paraules ben dites, les imatges ben vistes, les cerveses artesanes i els caramels salats ens acompanyaven, no podia treure´m dels ulls el crepuscle ataronjat que encenia les muntanyes a l´horitzó, tenint la mar i el port davant, com també el castell de Dénia com a testimoni d´antigues memòries.

Mariners clàssics, pirates amb turbant, corsaris de la cristiandat, aventurers negociants, viatgers d´arreu d´Europa, han anat deixant la seua petja vital en aquest «país minúscul i adorable», un model singular del que m´agrada definir com a «la bellesa humil», una característica mediterrània, es mire des d´on es mire aquesta mar entre terres. Dénia i la Marina Alta són un racó amable d´aquest paradís humil, adorable en la seua discreció, alhora humana i humanista. És el país on fa flor i fruita el cirerer a les seues valls secretes, on l´arròs es menja a banda amb gust de mar i productes arribats d´Orient i la vinya fa un raïm capaç d´endolcir la mar. Per això trobe un encert que se sàpia promocionar aquest país minúscul on es viu tot l´any en una primavera variable.

Pel que vaig veure, la iniciativa del Macma pot ser un èxit perquè tracta de projectar amb imaginació de país una idea de civilitat compartida, de gust pel viure, del saber sentir el que tenim i fer-ne una vivència compartible. Estic convençut que, com digué Vicent Grimalt, l´alcalde de Dénia, i també l´escriptor Ignasi Mora durant la presentació, aquest projecte que ara és una ficció es farà realitat. Perquè la realitat hi és quan se la sap veure i se la vol viure amb gust. Una mostra del que dic va ser la representació transversal de la societat civil que assistí a l´acte. Que Enric Morera, el president de les Corts Valencianes, el tancara amb un parlament fet d´esperances reals, en va ser el colofó just.

Compartir el artículo

stats