Aquest 9 d´Octubre, CC OO-PV fa una crida perquè els canvis, que per voluntat del poble valencià s´han produït a les institucions i a les polítiques, signifiquen una oportunitat d´anar cap a un nou model social que comporte més igualtat, drets i benestar al nostre País.

Diàriament som testimoni dels efectes a llarg termini de la crisi, de l´espoli, de la corrupció, de la manca de sensibilitat solidària. Un sofriment social ampli, agreujat i cronificat afecta àmplies capes de la nostra població. És en aquest context on es justifica la lluita pel reconeixement i es demana la responsabilitat de tots els agents implicats a donar una resposta, difícil d´aconseguir sense un sistema de finançament que atenga les necessitats reals de la població.

La crítica a l´actual falta de mitjans no es basa només en la voluntat de rebre com més millor, guanyar pes en una distribució entre autonomies i poder diferenciar-nos i escometre projectes lluïdors, encara que siguen desgavellats o irresponsables. Es fonamenta en la creixent desigualtat pel que fa als béns materials bàsics, que suporten serveis essencials i del greuge que comporta una distribució asimètrica d´oportunitats de vida i benestar per a la part més necessitada. Són les institucions d´autogovern les responsables de redreçar-ho al servei de la ciutadania i de garantir l´ingrés, controlant la despesa i corregint la distribució injusta. Una tasca difícil però urgent, en la qual podem comptar amb Comissions Obreres.

La desigualtat ha crescut un 10,1% entre 2008, any d´inici de la crisi, i 2015. En termes d´exclusió, la desocupació és determinant. Ha augmentat de manera constant, especialment la que afecta els joves; l´atur de llarga durada també (a 6 de cada 10 persones desocupades). Disminueix la cobertura de prestacions socials i el risc de pobresa és més gran ací que en el conjunt de l´Estat. I si l´ocupació és de baixa qualitat, la seua intensitat és baixa en les famílies i les cobertures i ajudes públiques no arriben, la vulnerabilitat i l´exclusió s´estenen. És per això que promovem una Iniciativa Legislativa Popular que garantisca una prestació d´ingressos mínims per a totes les persones, que signifique un nou àmbit de protecció i cobrisca les llacunes de desatenció que actualment presenta el sistema de protecció social.

En aquest temps també s´ha estés la solidaritat, en mil formes i iniciatives, cosa que ha demostrat que el nostre poble és capaç, de vegades amb més coratge que no ho han fet les institucions, de comprometre´s i solidaritzar-se. Per això en aquesta data que commemora els nostres orígens, assumim els desafiaments amb esperança, amb responsabilitat i fermesa. Hui, com ahir i com demà, continuem reivindicant la dignitat d´un País Valencià viu i plural.