El dia 24 el papa va fer un discurs on sintetitzava els anhels i les esperances que han mogut el Sínode dels bisbes sobre la família, una assemblea que es va clausurar ahir diumenge, després de tres setmanes de debats i de diàleg. El papa ha lloat "la llibertat d´expressió" que han tingut els participants en el Sínode, i alhora ha criticat alguns "mètodes no del tot benèvols". Per al papa, el Sínode ha "refrescat els cors" d´aquells que esperen de l´Església, una paraula d´esperança i d´encoratjament.

El papa Francesc ens deia que aquest Sínode "ha tractat d´il·luminar, a la llum de l´Evangeli, els temes inherents a la família". I tot i que "no s´han trobat solucions exhaustives a totes les dificultats i dubtes que amenacen la família", sí que aquestes dificultats i dubtes s´han vist "a la llum de la fe".

La importància del Sínode, com ha dit el papa, ha estat "escoltar les veus de les famílies i dels pastors de l´Església", reunits a Roma des de totes les parts del món. Per al papa, aquest Sínode ha manifestat la "vivacitat de l´Església, que no te por de remoure les consciències anestesiades", ja que durant aquestes tres setmanes que ha durat el Sínode, s´ha vist i llegit "la realitat, o millor dit, les realitats de hui, per encendre i il·luminar amb la flama de la fe, els cors dels hòmens, en un moment de cansament i crisi social, econòmica i moral".

El papa ha volgut transmetre en aquest missatge, el nucli de la nostra fe: "l´Evangeli continua sent per a l´Església una font viva de novetat". I és que l´Evangeli ha de posar "al descobert els cors tancats, que sovint s´amaguen, fins i tot dins les ensenyances de l´Església", una Església que només pot ser Església "dels pobres d´esperit i dels pecadors a la recerca de perdó", i "no només dels justos i dels sants".

El papa ha volgut que aquest Sínode que va acabar ahir, fóra un temps per "obrir horitzons", ja que el missatge i el desafiament de l´Església és "anunciar l´Evangeli a l´home de hui". I és que com diu Sant Ambròs en el comentari al Psalm 118, el nostre "tresor és la fe, la misericòrdia, Crist". Per això l´Església ha d´anunciar i transmetre el seu tresor més preuat: Crist, que "per la seua misericòrdia divina, davallà a nosaltres, per obrir el que era tancat, descobrir les coses amagades i revelar les ocultes" (Sermó 12,3-6). Obrir el que era tancat hauria de ser l´anhel de tota l´Església. No tancar més i més, sinó obrir per renovar, com ho va ser el Vaticà II i el seu "aggiornamento".

El papa Francesc ha donat a entendre que al si d´aquesta assemblea hi havia dues postures i que "els autèntics defensors de la doctrina no són els qui defenen la lletra sinó l´esperit; no les idees sinó l´home; no les fórmules sinó la gratuïtat de l´amor de Déu i del seu perdó". Per això el papa, fidel al missatge de l´Evangeli, que és sempre Bona Nova, i a allò que ja ens havia manifestat el papa Joan XXIII, ha reiterat una idea que no hauríem d´oblidar mai: "l´Església no ha de distribuir condemnes o anatemes, sinó proclamar la misericòrdia de Déu, cridar a la conversió i conduir tots els hòmens a la salvació".

Per al papa, el significat d´aquest Sínode ha estat "tornar a caminar junts per portar la llum de l´Evangeli" a la nostra societat, sobretot a aquells que estan més allunyats de l´Església. El Sínode també ha de servir per a "formar les noves generacions perquè visquen en l´amor". I per obrir l´Església a tothom, ja que "una Església tancada en ella mateixa, és una Església morta". L´objectiu del Sínode de la família ha estat "manifestar la misericòrdia de Déu a les famílies necessitades, a les persones abandonades, als ancians oblidats, als fills ferits per la separació dels pares". D´ací que el Sínode ha de servir per "il·luminar consciències" i per "reconstruir amb humilitat la confiança en l´Església", així com també per "animar les famílies" en la seua tasca, tan bonica i alhora difícil, de ser en el nostre món, signe de la misericòrdia de Déu.

El Sínode també ha de servir per crear "una pastoral familiar renovada, basada en l´Evangeli". L´Església ha de presentar una "pastoral capaç de transmetre la Bona Nova amb un llenguatge atractiu i alegre, que traga la por del cor dels jóvens, perquè assumisquen compromisos definitius". El papa ha proposat a l´Església una "pastoral innovadora", que manifeste "l´estimació incondicional a totes les famílies". I és que el desig del papa és que cap família no se senta "sola o exclosa de l´amor i de l´acolliment de l´Església", ja que l´autèntic escàndol "és la por a estimar i a manifestar concretament aquest amor".

Els debats i les reflexions dels bisbes, dels religiosos i dels laics han acabat, però el Sínode ha de continuar viu a les diòcesis i a les parròquies, per tal que l´Església trobe nous camins, per donar resposta als reptes que planteja la nostra societat.