27 de octubre de 2015
27.10.2015

El bolero de Compromís

27.10.2015 | 04:15

Un bolero d´Antonio Machín retrata el dilema de Compromís de col·ligar-se o no amb Podem a les eleccions del 20D: «Cómo se pueden querer dos mujeres a la vez, y no estar loco». Com un partit d´obediència valenciana es pot aliar amb un partit d´obediència estatal i no perdre la identitat com a grup parlamentari valencià. Tot i que col·ligar-se o no hauria de ser un fals dilema. Tindre o no tindre grup parlamentari propi és la qüestió. I per a tindre´l calen 15 diputats o 10 senadors; i en cas de no alcançar aquest mínim, 5 diputats i 15 % dels vots. O no hi ha grup parlamentari. Qui no entenga per què és necessària una gran coalició, tampoc comprendrà per què els nacionalistes valencians no han tingut mai grup propi. Tot i que les raons són tan conegudes com el Bolero de Ravel; puix, en això de tindre grup, des de 1977 van «de fracaso en fracaso».

«Y así pasan los días (...) pensando, pensando» si la coalició ha de ser aixina o allina. Com que es tracta de consolidar allò que s´ha guanyat, i alhora continuar avançant „Enric Morera dixit„, tot fa pensar que la incertesa es mantindrà „«¿hasta cuándo?, ¿hasta cuándo?»„ empantanada en el «quizás, quizás, quizás». Fins que huits i nous i cartes que no lliguen acaben anant del bracet «por el camino verde que va a la ermita». Que a casa nostra és el Botànic, per a una nova edició del pacte. Hi haurà pacte, doncs? Sí. I no només perquè convé a Compromís i Podem, sinó perquè és el millor servei que poden fer al País. Anar en coalició o quedar-se com la nóvia de Pinet, rumiant durant quatre anys «lo que pudo haber sido y no fue».

Cal no ser melindrosos i incorporar també a la coalició altres partits i entitats que participen dels valors de l´esquerra, en un projecte marcadament valencià com a senya d´identitat. O algú creu que en unes eleccions generals, on la pista de joc és el conjunt d´Espanya i no el País Valencià, i on la polarització serà major que en les autonòmiques, Compromís tindrà grup parlamentari propi si va en solitari? Com diu el bolero, «lo dudo, lo dudo».

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine