24 de noviembre de 2015
24.11.2015

Valencià i punt de no retorn

24.11.2015 | 04:15

En dels moments més delicats en navegació aèria és aquell en què l´avió avança per la pista cada vegada a major velocitat fins que arriba un moment, conegut com a punt de no retorn, en què el pilot està obligat a enlairar l´avió davant la impossibilitat de frenar sense patir un accident. Doncs bé, legislar i executar accions de govern per fer irreversible l´ús i ensenyament del valencià, és el punt on cal arribar. Alguns ingenus pensàvem que hi havíem arribat en 1983 amb la llei d´Ús i Ensenyament del Valencià; però la manca de voluntat política, l´autoodi i el desinterès social han impedit que la normalització lingüística alcance el punt d´irreversibilitat.

L´aposta del Consell perquè el valencià siga la llengua d´ús habitual, tant en les comunicacions internes de les conselleries com en les externes amb institucions d´àmbit lingüístic propi, repararà la desconnexió emocional que els governs del PP havien propiciat entre valencià i administracions públiques. Però això és fàcil i no requereix posar els motors al màxim. Les turbulències vindran si la normalització del valencià agafa altura i avança a velocitat de creuer. El Consell té clar l´aeroport de destí; però, quan sobrevinguen les dificultats, també tindrà clar que no ha de tornar a l´aeroport de sortida? Que es corde ben fort el cinturó, doncs, i emule Hernán Cortés en la conquesta de Mèxic: que creme les naus „derogue la normativa poruga„ i dispose i regule perquè el valencià alcance el punt de no retorn que faça impossible la marxa enrere.
Diran que per avançar en la normalització del valencià cal el suport ciutadà; però en paraules de Branchadell, «suport popular i acció política s´alimenten mútuament». I no pose exemples perquè abunden. Així que la normalització lingüística no hauria de ser cap repte insalvable per a un Consell amb la marca Compromís; puix, si és ben cert que el poder valencià no es pot defensar només amb la llengua, no és menys cert que eixe mateix poder no es pot defensar igual sense la llengua.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine