26 de noviembre de 2015
26.11.2015

L'Escombreta del Vàter

26.11.2015 | 04:15

M e´n recorde com si fóra ara, la primera vegada que vaig anar al vàter quan em van destinar a l´ICE de la meua universitat. Allí hi havia un cartell molt curiós. Vaig haver de llegir-lo dues vegades, perquè no l´entenia bé. Deia alguna cosa així: «La escobilla del váter no es un adorno, úsala».

Un dels llibres més impactant que ha pogut llegir la gent en aquests darrers anys, ha estat L´Enzim Prodigiós, d´Hiromi Shinya, un cirurgià de l´aparat digestiu amb més hores de vol que qualsevol pilot de l´antiga RAF. Obrint estómacs dia sí i dia també, veient el cos humà per dins. També per fora i amb un temps passat. Fent l´obseqüent correlació i inferència pertinent.

L´any passat, abans de l´estiu, em vaig reunir amb la sectorial de Sanitat de Compromís. Vaig proposar-los un pas endavant a la nostra dieta alimentària. Vaig informar-los de que les universitats públiques valencianes, totes, havien aprovat i publicat una Guia d´Alimentació Saludable. El resultat d´aquella reunió va ser molt trist. Tot i això, el partit estava assabentat de la meua proposta, que hores d´ara no sé si algú o alguna recorda. Aquest document és un pas molt important cap a un canvi alimentari de fons. On ja no es recomana prendre llet, i anar amb compte amb la carn roja. A algú o alguna li sona aquesta gaita? A més a més, aquesta guia és un crit per recuperar la nostra alimentació de dieta mediterrània. Farem cas?

Des de fa molts anys, l´ésser humà incompleix sistemàticament la piràmide alimentària, no és d´estranyar que l´ONU siga molt preocupada al respecte. Tot i que la societat negue a la major el que diu, fent grans les paraules de Schopenhauer sobre la veritat.
Shinya ens prevé del perill del consum de carn. D´un mode merament empíric. On des de fa quaranta anys anota el que menja el seu pacient i la malaltia que té. La correlació sembla evident. El consum de productes d´origen animal fa patir el nostre intestí. La qual cosa és fa palesa si tenim en compte que som omnívors, amb un intestí a mig camí entre els herbívors i els carnívors. Els herbívors tenen un intestí molt i molt llarg. Els carnívors molt curt. Nosaltres al mig. De tal forma que patim a la carn i gaudim amb el vegetal. Capicci? El procés del càncer és lent, molt lent, però segons Shinya tot comença amb la dificultat d´evacuar el nostre còlon, la sentina del cos humà: l´estrenyiment. Després arriba la diverticulosi i finalment el càncer. Perquè el càncer és l´avís últim del nostre cos de que alguna cosa va malament.
Després de llegir més de dues vegades aquell cartell, vaig adonar-me que l´escombreta servia per remenar les restes de caca enganxades al vàter, i així llevar-les. Els vegans i les veganes tenen una caca plena de fibra, així que és mal·leable i dòcil al pas.
Hem de pensar molt, amigues i amics, molt. El gir és al vostre abast, molt a prop. I faríeu bé girant cap a una alimentació plenament vegetal. Valenciana si voleu. A casa meua, des del 2005, no utilitzem l´escombreta del vàter.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine