El papa signe d´esperança en Àfrica

27.11.2015 | 00:57

Des de dimecres, el papa Francesc es troba a Àfrica, en el seu onzè viatge apostòlic. Del 25 al 30 d´aquest mes, el papa visitarà Kènia, Uganda i la República Centroafricana com a missatger de pau i de reconciliació. Passarà aquestes dies en un dels continents més empobrits i més maltractat, amb una gran pobresa, amb la violació constant dels drets humans per part de governs despòtics, amb la violència de signe fonamentalista, l´emigració de milers de persones cap al Primer Món i l´espoliació dels recursos humans que al llarg dels anys ha fet Europa. L´esclavitud de segles ha portat al primer món obra de mà barata, hòmens i dones esclaus que han patit l´abús de l´anomenat món civilitzat.
En aquest viatge com a missatger de pau i de reconciliació, i com a signe d´esperança enmig d´un món amb tanta violència i egoisme, escoltarem una crida a favor de la justícia social i del diàleg entre l´islam i el cristianisme, en un moment de tensió, no degut a les religions sinó a la instrumentalització d´aquestes religions. El papa, que no ha acceptat la protecció d´una armilla antibales, i que no va voler ni sentir parlar de suspendre aquest viatge apostòlic, també apostarà per la defensa del medi ambient i la problemàtica del canvi climàtic, en la línia de l´encíclica Laudato si, i denunciarà la corrupció, la diferència, cada vegada més gran entre pobres i rics. També animarà els cristians africans, als jóvens, a les famílies, als religiosos i als preveres, a superar, des del perdó i la reconciliació, les diferències ètniques i religioses.

D´aquesta manera, Francesc, amb un missatge d´esperança, coneixerà i acollirà els qui més sofreixen, els oblidats de tothom, els pobres i els marginats, ja que visitarà un camp de refugiats. I a la catedral de Bangui, capital de la República Centroafricana, Francesc obrirà el Jubileu de la Misericòrdia deu dies abans que ho faça a Roma. També es farà present com a signe de diàleg, en una mesquita. Abans, a Uganda, recordarà els màrtirs cristians, tant catòlics com anglicans, que van donar la vida per Jesucrist, i que van ser canonitzats pel papa Pau VI el 1964.
Amb la benvinguda en suajili „«Karibu papa Francis»„ el papa farà present al cor d´Àfrica el missatge de l´Evangeli, que es concreta en la misericòrdia del Déu-amb-nosaltres. Com ha dit el papa a Roma abans de començar aquest viatge apostòlic, «el Jubileu de la Misericòrdia serà una oportunitat perquè cadascú de nosaltres demane perdó autèntic, perdó per a rebre´l i per a donar-lo».

En el seu primer discurs en arribar a Kènia, el papa ha pronunciat unes paraules en suajili: «Mungu abariki Kenya», és a dir, «que Déu beneïsca Kènia». El papa Francesc ha fet una crida a construir «una societat solidària», basada en la «justícia i en la pau», i a «preocupar-se per les necessitats dels pobres». També ha denunciat «la violència, els conflictes i el terrorisme, que s´alimenten de la por, la desconfiança i la desesperació», que naixen «de la pobresa i de la frustració» i també «la greu crisi ambiental del nostre planeta». Per això ha fet una crida per «treballar per la reconciliació, la pau i el perdó», que són els mitjans que ens ajuden a curar totes les ferides que portem al cor.
La presència del papa Francesc a l´Àfrica encoratjarà aquests països i a la seua gent, a mirar el present i el futur amb esperança, a refer els ponts trencats per l´odi, i a descobrir la fraternitat universal que ens portarà a reconèixer-nos germans els uns dels altres.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook


Enlaces recomendados: Premios Cine