Ahir diumenge, anticipant-se uns dies a l´obertura de la porta santa que tindrà lloc a Roma el pròxim 8 de desembre, el papa Francesc va iniciar el Jubileu de la Misericòrdia a la catedral de Bangui, la capital de la República Centroafricana. És per això que en la seua homilia, el papa va considerar Bangui com "la capital espiritual de la misericòrdia del Pare".

El papa Francesc va implorar "perdó, misericòrdia i amor" per a tothom, en aquest Any Sant. I va demanar la pau "per a la República Centroafricana i per a tots els pobles que sofreixen la guerra". És per això que el papa Francesc va fer una crida dirigida a "a tots els qui utilitzen injustament les armes", per tal que "deixen eixos instruments de mort", i així puguem construir un món en pau. El papa va demanar que en compte de les armes que destrueixen i que maten, ens armem "de la justícia, de l´amor i de la misericòrdia autèntica, que són garantia de pau".

El papa va demanar als cristians, que siguem capaços de "compartir la vida del Poble de Déu, donant raó de l´esperança que hi ha en nosaltres", per tal que d´aquesta manera arribem a ser "testimonis de l infinita misericòrdia de Déu". Ser portadors de misericòrdia, que és sempre una vocació exigent, ens ha de comprometre a viure "l´amor als enemics". Per això els cristians, com a evangelitzadors, hem de ser "artesans del perdó, especialistes de la reconciliació i experts de la misericòrdia". Només així serem capaços de portar un anunci d´alliberament i de llibertat per aquells que "estan oprimits pels poderosos d´aquest món". Per això, si Déu, com creiem, és justícia, "els cristians estem cridats a ser artesans d´una pau fonamentada en la justícia". Però Déu, com deia el papa, no és només justícia, Déu és "sobretot, amor". D´ací que els deixebles de Jesús de Natzaret estem cridats a "donar testimoniatge d´aquest Déu que és amor". Per això el papa animà als cristians a acollir la salvació que esperem de Déu, i que "té també sabor d´amor".

El papa va acabar la seua homilia en aquesta obertura de l´Any Jubilar de la Misericòrdia, fent menció al país que l´acull, Centroàfrica, per demanar als cristians d´aquesta nació, que visquen una vocació específica: "encarnar el cor de Déu" en aquesta societat tan amenaçada per la violència i per l´odi. Finalment, el papa Francesc va pregar perquè Déu ens atorgue "el perdó, l´amor i la pau".

L

a misericòrdia com a manifestació de Déu, com a nom de Déu fins i tot, es troba present al llarg de la Sagrada Escriptuta, ja que Déu perdona sempre i ho perdona tot. Els psalm 102, psalm de la bondat de Déu, ho expressa bellament així: "Ell et perdona les culpes...et sacia d´amor entranyable....el Senyor és compassiu (misericordiós) i benigne....el seu amor és tan immens com la distància del cel a la terra....com un pare s´apiada dels fills, els Senyor s´apiada dels fidels....l´amor del Senyor és de sempre i dura sempre, la seua bondat s´estén als fills dels fills". Per això mateix la misericòrdia de Déu ens convida a nosaltres a ser també misericordiosos, fins a estimar els enemics (Lc 6:27-35). Així ens ho demana Jesús en les benaurances: "Feliços els compassius (els qui tenen misericòrdia) perquè seran compadits (obtindran misericòrdia)" (Mt 5:7). I també al final d´aquest sermó: "Sigueu misericordiosos, com ho és el vostre Pare" (Lc 6:36).

En aquesta etapa final del viatge a Àfrica, enmig d´un clima de violència contra els cristians, el papa Francesc, com a pelegrí de la pau i apòstol de l´esperança, ens demana seguir el camí de la resistència per mitjà de la pregària, que sempre venç el mal. I també ens demana l´esforç de treballar per la pau, com un treball artesanal. Una pau que només s´aconsegueix amb el perdó, mai amb l´odi.