Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El 20-D

Avui és el dia D, el dia de votar: de ser els protagonistes anònims del film electoral al rodatge del qual hem assistit durant mesos. Perquè aquesta nit dominical s´estrenarà la pel·lícula del futur. I no parle de Star Wars. ¿Per a qui serà la victòria? ¿Serà la gavina engabiada, serà la rosa en un puny, serà el cercle somrient, serà l´apòstrof volàtil? Serà€ El que siga sonarà com si foren les dotze campanades de la nit de Cap d´any. Perquè avui posem a les urnes desitjos i neguits, somnis i malsons del passat. Comença un temps nou. I és el moment de tancar una època fosca i d´obrir una porta a l´esperança.

Hi ha qui diu que els vells (en sóc un de tants, bé que preferesc dir-me «antic», que té més solera) voten amb por al futur immediat, perquè és l´únic imaginable per a ells. No és el meu cas. Fa anys que vaig perdre tota por. I sí, ara m´adone que la por no pesa gens en la meua manera d´imaginar el futur.

¿Por del futur? Que tot ésser viu acaba morint és l´única certesa a llarg o curt termini. De les certeses, però, no se n´ha de tindre por. La por és frustrant perquè nega qualsevol fantasia desitjable. I açò ho diu algú que, per edat, fou educat en les pors del franquisme, un temps de culpes i de pecats, de penes, penitències i càstigs; una època fúnebre i funesta on totes les llibertats portaven a l´infern, l´únic futur imaginable per als pobres pecadors. A la vida, tanmateix, no se li ha de tindre por; el que cal és gaudir-ne els plaers i alhora posar seny en els volers: tindre trellat, dit a la valenciana. Cap por, per tant.

Avui és el moment de votar. Fem-ho. Amb un somrís de futur. Amb il·lusió. Amb coherència. Joves, adults i vells. I a veure de veritat a qui li toca la sort grossa de Nadal. Però fem-ho amb coneixement, per tal de saber fer front al demà. I no oblidem que les gavines són uns pardalots depredadors. I esperem que aquesta nit es facen reals els somnis, volers, il·lusions i esperances de la gent que vol viure millor. L´estrena de la pel·lícula electoral arriba en un moment de desitjos, de bondats i de regals. Aquesta nit, per tant, sabrem si les paperetes (no els sobres) han servit per a fer possible un país amb futur€ O no.

Compartir el artículo

stats