En la pròxima legislatura la modificació del finançament autonòmic i de la despesa pública territorial són importantíssims per al benestar dels valencians. És preocupant que PP i Ciudadanos expressen ben clar que no modificaran el fons d´un assumpte que ens discrimina. Fa ben poc en resposta a una pregunta de Levante-EMV, Rivera, el líder de Ciudadanos, deia que la nostra comunitat no és de les pitjors finançades, l´evasiva era respondre que totes les comunitats es consideraven víctimes.

Pot dir-se que el victimisme és una estratègia de distorsió de la realitat a fi d´aconseguir privilegis, però en el nostre cas som víctimes econòmiques recolzades en fets. Dos grups de prestigiosos investigadors que utilitzen metodologies distintes evidencien amb dades que som l´única comunitat pobra (per sota de la mitjana de renda) que un any darrere d´altre aporta a l´estat més del que rep. Les causes d´aquesta situació són el subfinançament autonòmic i la baixa despesa pública en el nostre territori. L´Estat opera ací com una mena de Robin Hood invers. Durant dècades, la despesa total per habitant és de les menors del conjunt de l´estat. La implicació d´açò és menys oportunitats econòmiques, menys ajudes socials, menys subvencions agrícoles, menys serveis públics... que en altres comunitats.

És expressiu que en dels assumptes claus de la legislatura, el tema del finançament autonòmic reba en el web del PP un paràgraf de sols tres línies que clarament no diu res ni compromet a res. També, segons el programa de govern de C´s, la solució als problemes de l´autofinançament conté les usuals generalitzacions i inconcrecions amb els mateixos efectes que l´anterior programa. Tant les afirmacions com les evasives d´aquest s programa ens deixen les coses clares quant a la seva determinació de recentralitzar. Ací la duplicitat de competències estatal i autonòmica es resol a priori i, sense més, llevant competències a la perifèria. Ens aclareix molt que el programa de C´s critique «el desenfrenat flux d´inversions estatals», però no diu ni pruna de com es tiren diners en uns llocs ( aves cap al nord-oest i oest) i manca de diner per a necessàries i rendibles inversions en altres llocs, com el Corredor del Mediterrani.

La mateixa Comissió Europea acaba de dir que les línies d'AVE que estan en construcció o en projecte ´no generen prou ingressos´ com per ser rendibles (la traducció del diplomàtic llenguatge europeu significa pèrdues grosses) com també considera equivocada una planificació que «ha donat prioritat a la cohesió geogràfica (açò vol dir el binomi d´incompetència i ideologia recentralizadora) respecte a la millora de l'eficiència» i al desenvolupament d'una extensa xarxa de transport de viatgers «en detriment» de la millora de les mercaderies (açò significa Corredor Mediterrani).

Els dos partits comparteixen una ideologia que considera que existeix una superidentitat per damunt de les altres, en lloc d´anar cap a una igualtat real. Açò connecta amb una actuació de parcialitat econòmicament adversa sobre determinats territoris com el nostre, per tant el que hen d´esperar d´ells una volta i una altra és que no modificaran aquest estat de coses tan injust.