12 de enero de 2016
12.01.2016

Valencianista de quinzet

12.01.2016 | 04:15

Com el pecador que es confessa el dissabte dels pecats que ha comès el divendres i tornarà a cometre el diumenge, així fa el cantant Francisco al Facebook: disculpar-se pels insults que hi va ejacular ahir i tornarà a ejacular demà. No és l´únic que puja a les xarxes socials una frase sense meditar-la i després se´n penedeix. Però si bo és penedir-se, millor encara és no reincidir. Com ´la cabra tira al monte´ com diuen per allà; o cabra acostumada a saltar costa desacostumar, com diem per ací, quan torne a abocar destrellats al mur del seu Facebook que hi afegisca la frase amb què el compositor J. Brahms va donar per acabada una reunió: «si hi ha algú ací a qui no haja insultat, que em disculpe».

Els exabruptes del cantant „«escoria», «delincuente», «hipócrita» a Mònica Oltra i «alcaldito», «imbécil», «sinvergüenza» a Joan Ribó„ són tan vulgars que deixen com un drap a qui els emet i no a qui els rep; puix l´insult ha de ser intel·ligent si pretén deixar malparat al receptor, i això requereix elegància i talent. Per expressar-se com una ordinària madama de bordell amollant improperis com els descrits no cal un sistema complex com el cervell; basta amb la rudimentària estructura neuronal d´un llambrígol, i si de cas hi manca, «el calor de una copa de vino». Que diria el ´latino´.

El que resulta vomitiu, i que em porta a escriure aquest article, és la soflama tavernària que usa com a combustible de les seues amenaces: «no se le ocurra tocar mis símbolos, cultura o mi himno porque me conocerá en persona y no me olvidará». Patriotisme desproveït de sensibilitat davant les desigualtats socials i que gira només entorn de la metàfora. Testosterona patriotera basada en el «yo, mi, me, conmigo». «Mis símbolos», «mi cultura», «mi himno»: factors d´identitat que, al ser de tots, no són de ningú. Com he dit en alguna ocasió, la valenciania és com l´amor a la família, es demostra amb fets; com ara, parlant i escrivint en valencià (en Facebook també). I no unflant les venes del coll al cantar l´himne.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine