02 de febrero de 2016
02.02.2016

«Cuesta abajo»

02.02.2016 | 04:15

El títol és homònim d´un cèlebre tango de Gardel, i ve a tomb perquè el sarau armat per la vella guàrdia del PSOE pel possible pacte amb Podem revela que hi ha històrics del partit amb «la vergüenza de haber sido» socialistes fa la tira d´anys; i que la vida regalada que actualment porten „ajoca´ts en gandules de l´Ibex o d´institucions públiques on entraren de calbot„ els impedeix sentir «el dolor de ya no ser». Per això estralegen contra Podem; perquè defensa les mateixes coses que, de jóvens, van defensar ells. I com bé saben els fusters, no hi ha pitjor falca que la de la mateixa fusta.

El que més desenqueta a aquests oxidats galifardeus és que Podem suscita en un sector de l´electorat la mateixa il·lusió que un dia, ja llunyà, va despertar el PSOE. Per això tenen entravessat a Podem. Perquè l´èxit podemita entapissa el fracàs socialista. I com les comparances són odioses, l´enveja els menja. I com l´enveja és millor provocar-la que patir-la, l´èxit de Podem els incomoda; com a l´envejós malaltís que, més que desitjar tindre xalet propi, somia que li embarguen el xalet al veí.

Obliden que el PSOE va «cuesta abajo en su rodada» per trair les il·lusions col·lectives, i, mal que els pese, Podem li ha fet veure al PSOE que no basta amb renovar-se, que s´ha de reinventar per a tindre èxit. El problema, doncs, no és d´aliances, sinó d´identitat, de recuperar la marca distintiva feta pols pel senyor X del Gal; i pels fons reservats, i pels carcamals Urralburu, Roldán, Barrionuevo, Mariano Rubio, Carmen Salanueva, Juan Guerra, els ERE, Filesa, Malesa, Time Export... Per proclamar-se d´esquerres i fer polítiques de dretes. Gramsci resumiria així la crisi que travessa: «Allò que és vell no ha mort i allò que és nou no ha acabat de nàixer». Si el PSOE no es desprèn de la vella guàrdia, com la sargantana de la cua, qualsevol intent per reinventar-se serà un somni d´estiu, un «sueño con el pasado que añoro, / el tiempo viejo que lloro / y que nunca volverá».

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine