El catalanisme més ranci i arraïlat en Valéncia, en les últimes eleccions municipals i autonòmiques realisades el dia 24 de maig de 2015, obtingué lo que mai haguera degut d´obtindre, representació en tots els llocs de poder valencians. I un dels temes que tenen pendent, és fer desaparéixer totalment la llengua valenciana, ¡com si mai haguera existit!. Mes no han conseguit la seua meta perque sempre s´han trobat de cara en associacions senyeres valencianes i valencianistes, com el Grup d´Acció Valencianista, Lo Rat Penat, la Real Acadèmia de Cultura Valenciana i l´Associació d´Escritors en Llengua Valenciana entre unes atres, que són alguns dels pilars forts de la nostra llengua valenciana. I estos pilars forts són els que saben que deuen destruir per a arribar a complir el seu somi anexioniste de tindre una llengua comuna per a quatre comunitats espanyoles i alguns territoris més, i poder dir, «una llengua, una nació».

Aixina continuen tantejant ací i allà, i ad esta o ad aquella persona, fins a que han trobat al rival més dèbil, encarnat en esta ocasió pel decà de la RACV, Federico Martínez Roda, el qual mantingué una entrevista en l´alcalde de Valéncia, Joan Ribó, de Compromís, sorgint un acort d´ajuda en el Consistori valencià de quinze de les setze seccions de la RACV, sent la Secció de Llengua i Lliteratura la que no emetria cap tipo d´informe per al Consistori, puix d´això s´encarregaria la catalanista AVL. I el dia 14 de febrer trobàrem en el diari Levante-EMV les declaracions de Martínez Roda dient perles com que «el diccionari de la AVL, és el diccionari de tots els valencians» (sic), intentant acostar postures entre la RACV i la AVL.

Pero una cosa impensable fon que la Junta de Govern de la RACV, fa poques dates otorgara permís al decà de la mateixa per a que poguera «negociar» en el seu enemic llingüístic, la AVL, en lo qual mos ha deixat perplexos a molts dels seus incondicionals seguidors, puix hem vist que podríem perdre a la nostra RACV, deixant-se caure esta en temes llingüístics, en braços del catalanisme. Aixina puix, des de l´humil reflexió d´estes llínies, solicite a la RACV que utilise tots els recursos disponibles per a evitar que el catalanisme es faça en el control d´ella, com ya feren en El Micalet i unes atres entitats i institucions.

El catalanisme ha trobat la persona adequada per a intentar introduir els seus postulats en la nostra RACV, pero hem de tindre present que una persona no fa una entitat, (Martínez Roda no és la RACV), i que l´entitat ha de tindre la potestat de poder separar d´ella a qui vaja en contra dels interessos de la mateixa. Una entitat pot moure a moltes persones i crear una gran corrent d´opinió, i l´única corrent d´opinió que deu moure a la RACV, és la valenciana i valencianista.