El govern dels valencians ha elaborat un avant projecte de llei que intenta facilitar l´ accés a vivendes socials en especial les buides o desocupades que no estan complint la seua funció social, l´iniciativa doncs s´emmarca en la voluntat de canvi de la nova situació que vivim. Des de moltes instancies es venia apuntat la necessitat d´afrontar el cas de les vivendes buides, en particular d´aquelles que impliquen privilegi, o simplement com és al cas dels bancs un dur contrast amb la realitat dels desnonaments o de gent sense sostre. Jo mateix en aquest mateix rotatiu m´ he ocupat del tema suggerint-ne algunes propostes en una línea semblant a les que van al text que comentem.

Cal doncs acollir positivament el pas donat per l´equip de govern, puix comporta un nova perspectiva de recerca d´eixides, dit això, també cal considerar que aquest tipus d´iniciatives legislatives de calat demanarien un procediment elaborador més obert, puix al meu parer el canvis es tindrien que fer amb participació ciutadana. Al present cas la presentació pública hi havia un expert present, deduint-ne que ha participat, ara bé, una temàtica d´aquest d´abast demanaria un debat previ més ample no sols d´experts sinó de ciutadans o entitats amb implicació o de sectors que tenen quelcom a dir.

En quant als continguts que s´han fets públics destacaria l´ importància de disposar d´ un cens de vivendes buides així com l´articulació de mesures que incentivaren, o dissuadiren, o al seu moment coactives, com sembla s´ ha previst. Les llei, però, i per experiència com jurista ho manifeste, poden ser molt correctes acadèmicament o ben intencionades, però, deuen ser de fàcil aplicació, en eixe punt cal una perspectiva basada en la praxis, com seia en la previsió de les resistències adverses, puix els que tenen poder econòmic- com son els bancs- solen emprar recursos i camins que entrebanquen l´aplicació de les normes. L´ història esta plena d´exemples de com bones lleis han estat neutralitzades amb argúcies legals davant dels tribunals. Per tot això, a l´ hora de legislar cal pensar molt en com assegurar l´ aplicació de la norma, capítol aquest que ens situa en la practica forense on els advocats en exercici tenen prou a dir.

Reben doncs amb interès aquest projecte, desitjant que el procés que hi resta de debat parlamentari saiga profitós i especialment que es consulte a més gent ampliant-ne el debat.