Apunts crítics a la contradicció «Comunitat, país, poble»

29.04.2016 | 04:15

Benvolguda Àngela Ballester, després d´haver vist a milers de persones manifestant-se pels carrers de València, d´escoltar crits d´independència barrejats amb sons de dolçaina i tabal, i de comprovar en primera persona que els anhels de llibertat del poble valencià estan més vius que mai, m´he ficat a llegir pausadament el teu article titulat «Comunitat, país, poble» publicat el mateix 23 d´abril al Levante-EMV. De bellreguardí a bellreguardina, de valencià a valenciana, m´agradaria matisar i reflexionar, per poder incentivar el debat fraternal i constructiu, la contradicció que emana del teu article i que pot comportar a la confusió de diferents conceptes com l´autogovern dintre d´un Estat aliè, o com la sobirania en la submissió, és a dir com ser una cosa i alhora la contrària.

Però anem per parts, en quant a que «les elits valencianes ens han obligat a elegir», no ha estat ben bé així, no ha estat una elecció sinó una imposició, no ens han obligat a elegir entre «comunitat o país», sinó que ens han imposat una comunitat clientelista i sucursalista en la que hem estat malvivint des de la restauració borbònica, comunitat orquestrada com a màquina de corrupció. Han silenciat inclús criminalitzat una de les opcions, la de país, no puc entendre quina elecció obligada hem fet, no hi havien opcions.

Hi ha una dita popular que ens recorda que «quan el mal ve d´Almansa, a tots alcança». Sembla que la canvies per «quan el mal ve del PP, a tots alcança». M´explique, l´espoli que patim els i les valencianes no és un mal endèmic que afecta sols a un partit, no ha estat la mala gestió d´un govern autonòmic, no sols ha estat això. És cert que malbarataven els recursos que arribaven a la Generalitat Valenciana, i dic que arribaven perquè el govern autonòmic no gestiona «els nostres recursos», gestiona el pressupost que li assigna el govern espanyol de torn, és el que té ser una «comunitat». Seguint aquesta línia argumental, jo també vull decidir la nostra educació, sanitat, economia i cultura, però també quin marc polític i jurídic volem, marc que condicionarà la resta de decisions, les farà o no possibles, ens donarà o no sobirania per a que les decisions que afecten als valencians i les valencianes les prenem nosaltres, que no elegeixin per nosaltres, tenim dret a decidir. Aquesta sobirania és «voler-ho tot», expressió que la buides de contingut polític i l´omplis de contradiccions, perquè no podem autogovernar-nos sense disposar dels nostres recursos, perquè no podem tindre democràcia si ens governen des de Madrid, perquè no podem decidir si les decisions es prenen al mig de la pell del brau, perquè les molles ja no ens alimenten, ho volem tot, volem el pa sencer.
Venim d´un passat d´imposició, no de divisió, per canviar-ho no serveixen revolucions passives i regeneracions d´un Estat demofòbic per naturalesa, la història ens ha ensenyat que és irreformable i insostenible sense l´espoli dels diferents pobles. Perquè viure significa prendre partit, jo em posicione, jo sóc de País Valencià en tota la seua plenitud, no d´una «comunitat» del Regne d´Espanya.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook


Enlaces recomendados: Premios Cine