1 DE MAYO DÍA DEL TRABAJO

Justícia i dignitat

01.05.2016 | 04:15

ANTONIO ÑACLE - Secretariat Intersindical Valenciana

Com cada any, commemorem el dia 1 de Maig les lluites que les treballadores, els treballadors i les classes populars en general hem mantingut durant segles per aconseguir unes condicions de vida dignes i assolir la utopia de construir una societat més lliure i més justa.

No són bons temps –de fet, mai no ho han sigut–, perquè la minoria que té el poder real no l´amolla fàcilment, ja que gaudeix de privilegis inconcebibles per a la immensa majoria mentre que, en canvi, veiem que se´ns neguen drets bàsics com l´accés al treball, a un salari suficient o a l´habitatge. Es qüestionen serveis bàsics universals com l´educació o la sanitat intentant privatitzar-los per estendre així una nova font de negoci. Es parla de la viabilitat de les pensions públiques amb l´únic objecte d´afavorir-ne la privatització en benefici dels poders financers i mentrestant les devaluen retallant-les fins al punt de deixar les persones pensionistes en una situació de pèrdua de poder adquisitiu.

L´any passat, a hores d´ara, parlàvem d´un canvi real, de la necessitat d´introduir en l´agenda política els problemes de la majoria: renda bàsica, treball, habitatge? Han tingut lloc alguns canvis en el nostre entorn més pròxim, pero són clarament insuficients, mentre l´horitzó polític nacional està lluny d´oferir una esperança sòlida, la repressió sindical contínua, la corrupció forma part de la nostra agenda diària i la discriminació de les dones té la seua manifestació més crua en l´increment dels episodis de violència masclista. Les polítiques de la Unió Europea són cada dia més ombrívoles i insolidàries, l´aprovació del TTIP pot ser un colp quasi definitiu per al teixit econòmic lligat a les pimes i per als drets de treballadores i treballadors, atés que deixa l´espai lliure a les grans empreses transnacionals que administren amb l´únic objectiu de maximitzar els seus beneficis. D´altra banda, l´acord de la vergonya signat amb Turquia suposa una de les pàgines més negres de la història recent, ja que oblida els drets humans, sacrifica la solidaritat i posa en marxa la deportació massiva de refugiats a un règim com el turc, que empresona sindicalistes i assassina sense pudor els resistents kurds, fet que situa la Unió Europea com a còmplice i culpable de les tragèdies siriana i iraquiana.

Cal una resposta urgent a problemes vitals per a la ciutadania, cal un finançament just i una implementació de les polítiques socials, no podem deixar passar més temps sense aconseguir que les persones joves o majors troben una ocupació digna amb una remuneració acceptable i no podem permetre més persones sense llar a causa d´una estafa que no van provocar. Tampoc podem permetre, però, més assassinats masclistes, ni més violacions de drets humans.

Per això aquest Primer de Maig és un bon dia per a exigir la constitució d´un govern per a la majoria, amb una agenda social clara, que convertisca la lluita contra la violència masclista en una prioritat política de l´Estat, que pose fi a la repressió sindical i que demane als corruptes la devolució dels diners saquejats. Que exigisca a la Unió Europea un gir en les seues polítiques de drets humans, que bloquege el tràfic i venda d´armes i que abandone una política intervencionista que ens ha conduït on estem.

Exigim un canvi de polítiques, però fem-ho des de la mobilització, i sent conscients que hem de ser agents del canvi, perquè mai a les classes populars se´ns ha donat res sense lluita. Les lluites laboral i feminista, els moviments socials (PAH, 22M), la defensa dels refugiats i l´oposició a les polítiques insolidàries de la UE són més necessaris que mai, per això el Primer de Maig isquem al carrer i exigim.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook


Enlaces recomendados: Premios Cine