Arabització

03.05.2016 | 04:15

França va deixar una important emprenta cultural en el Magrib de la qual és testimoni la pervivència de la seva llengua. Durant anys, els estudis universitaris al Marroc, Tunis o Algèria, es van impartir en francès; el que va permetre a les seves elits universitàries ampliar estudis amb facilitat en l´antiga metròpoli o a Bèlgica a pesar que el francès tampoc sigui una llengua científica habitual.

Els moviments nacionalistes en el Magrib i la creixent afirmació cultural enfront d´Europa estan provocant una creixent arabització del sistema educatiu i això es trasllada a la universitat. El nostre grup d´investigació rep estudiantes d´Índia, Egipte, l´Iraq, Iran, el Marroc, Algèria i Tunis, a més a més d´altres països europeus i americans. En el cas de les universitats vinculades a l´antic imperi colonial britànic, els seus estudiants manegen fàcilment l´anglès i s´incorporen immediatament al grup d´investigació. Quant als estudiants magrebins, el francès els serveix de trampolí i, encara que precisen d´ajuda, poden accedir al treball amb certa facilitat. Lamentablement en els últims mesos hem rebut algun estudiant marroquí i un algerià que no parlaven ni entenien ni l´anglès ni el francès i això dificulta extraordinàriament el rendiment de la seva estada; raó aquesta per la que em sembla urgent la necessitat de potenciar en les seves universitats l´ús de les llengües científiques si no es vol caure en el risc d´una autarquia empobridora.

En el nostre país l´existència de llengües vernacles a més de la llengua comuna ha donat lloc a un enriquiment del sistema escolar que ha permès recuperar llengües en risc d´extinció. M´assec orgullós que la meva universitat tinga dues llengües oficials i quan he col·laborat amb el Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial en activitats en ciutats d´ús majoritari del valencià no he dubtat a renunciar a l´ús de la meva pròpia llengua per a acostar-me a l´auditori i fer-los sentir la meva universitat com seva; però d´aquí a donar suport a un pla de valencianització dels estudis universitaris hi ha tot un abisme.
Seria un immens error, en nom d´una política de discriminació positiva, incrementar artificialment la implantació del valencià en les aules quan, en la meva experiència impartint la docència en aquesta llengua, no més del 40 % dels estudiants intervenien en classe en valencià i menys del 30 % feia els exàmens en la llengua vehicular. Al contrari, la docència que imparteixo en anglès en el grau de Farmàcia m´ha demostrat que un 80 % intervé en classe i un 95 % fa els exàmens en anglès, posant de manifest la demanda real d´aquesta llengua en la docència universitària per a una millor projecció dels nostres titulats en el mercat laboral. Allò altre, la valenciaització universitària forçada, és enganyar als nostres estudiants i limitar les seves possibilitats. A partir d´aquí, desitjo que qui tingui la responsabilitat de prendre les decisions ho faci amb generositat i sense sectarismes.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook


Enlaces recomendados: Premios Cine