Corpus: Senyor, sí, senyor!

03.05.2016 | 04:15

Deu un piquet militar desfilar en la processó del Corpus? Si ens regírem per la Bíblia i no per la Constitució tal cosa tindria sentit; però com no és el cas, no té trellat que una unitat militar desfile en una processó catòlica per donar brillantor al decorat. Ja sé que tenim el pervers costum de malacostumar-nos a tot veient com a normal allò que no ho és, però velles tradicions no sempre són bones tradicions. Tradició és també la corrupció, i no per això s´ha de perpetuar. Fins ara les autoritats havien centrat en la tradició l´al·legat per mantindre el piquet militar, però eixa és una dèbil excusa per escaquejar-se i no assumir les seues responsabilitats en un Estat aconfessional.

I és que la responsabilitat dels polítics en un Estat constitucionalment no confessional és evitar la presència d´institucions de l´Estat en actes que, per a més inri, són exclusius d´una única confessió: la catòlica. Antinòmia que abona la pròpia Constitució quan, el mateix article que proclama que cap religió té caràcter estatal, imposa l´obligació de cooperar amb totes però particularment «amb l´Església Catòlica». Literalitat que duu la contradicció implícita i explícita, ja que estableix un principi que alhora fa impossible complir.

Si l´Arquebisbat remuga per l´absència de militars en la processó del Corpus és perquè sempre ha fet lliga amb el poder abonant la complicitat entre la creu i l´espasa: Joan d'Àustria va dur el Crist a la Batalla de Lepant, Felip Vè. va ordenar rendir honors al Santíssim Sagrament. «¡Santiago y cierra, España!»era el crit de guerra de les tropes cristianes durant la Reconquesta. I això per no parlar de les Creuades, dels capellans militars o del títol de Generalíssima de l´Exèrcit concedit a la Geperudeta. Però el forn de la secularització social no està ja per a rosques de la cúria paleolítica. Si l´arquebisbe, canonges i annexos volen soldats en la processó, que li lloguen al Vaticà una esquadra de la Guàrdia Suïssa.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook


Enlaces recomendados: Premios Cine