Hi ha canvis

03.05.2016 | 04:15

Passats uns mesos de nova situació al País Valencià podem ja veure canvis. La presentació el Pla Territorial de l´Horta al meu parer seria u dels elements més significatius del canvi. La qüestió de l´horta de València constitueix un tema de gran rellevància pel conjunt del nostre territori, és la mostra d´un nou model de gestió territorial que afecta a molts elements: urbanístics, medi ambientals, patrimonials, agrícola, i d´oci i cultura. El pla era una previsió legal que es va quedar al calaix puix, cal recordar que va haver-hi un procés reivindicatiu i de participació i és ara quan el nou govern ha recuperat la proposta. Recuperar o salvar l´horta de València era un necessitat a judici dels experts, tant en matèria patrimonial com en relació al canvi climàtic que es genera amb la destrucció dels espais conreats en benefici de l´edificació. El pla constitueix un gran repte, tindrà que afrontar resistències i inèrcies, necessitarà recursos. Serà una tasca llarga però, des del moment que siga una norma legal, existiran garanties i aleshores allò que encara ens resta podrà millorar-se.

No és l´únic canvi que hem vist, també alguns símptomes apunten que de nou el patrimoni va ser un valor important en la gestió pública; al igual passa amb la cultura amb un pla estratègic. En algunes ocasions he comentat que el nou govern va arribar sense propostes clares en aquestes àries. Ara cal obrir processos de debat, participació i consulta; la presencia d´experts, com son els professors universitaris, és manifestament necessària. Hi ha, però, altra gent o entitats que per unes i altres raons poden aportar quelcom: tal és el cas de les persones afectades o aquelles altres que han manifestat especial sensibilitat envers els temes. Hi ha, doncs, una pluralitat que te disponibilitat en un canvi de paradigma. Articular tot això seria la funció de les persones que ostenten els càrrecs públics. En la mateixa línea estaria situar el paper, per exemple, del Consell Valencià de Cultura i d´altres societats o entitats civils. En relació al CVC, institució que conec directament, no estaria de més revisar el seu sistema de provisió o elecció de membres, així com donar-li més marxa.
S´obrin expectatives, hi ha voluntat de canvi, coses que son positives. Tal vegada assenyalaria que en algunes iniciatives falta més cautela o solidesa davant de les reaccions adverses. Els canvis d´horaris en relació als centres comercials, o en el de La Marina Reial, serien exemples d´allò que intente apuntar. És cert que tota acció de canvi genera resistències, no ho negue, però en tant que jurista pràctic, em limite a remarcar com abans de donar passes cal preveure les coses.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook


Enlaces recomendados: Premios Cine