Sense diagnòstic climàtic

05.05.2016 | 04:15

Imaginem que el territori valencià és un potencial malalt climàtic. No sols es mostra com un pacient molt feble davant amenaces com ara la sequera, l´augment tèrmic o la pèrdua de biodiversitat, sinó que ja en mostra símptomes. Però quins exactament? L´exploració resultaria imprescindible en qualsevol consulta mèdica i com ja han fet altres territoris autonòmics, el diagnòstic climàtic és imprescindible.

Poques setmanes abans de la cimera de París el passat desembre „on s´arribaria a un nou acord polític mundial per lluitar contra el canvi climàtic„ la Conselleria de Medi Ambient va organitzar unes jornades sobre aquesta temàtica. La trobada va ser l´escenificació política al Palau de la Música de la nova sensibilitat ambiental del nou govern d´esquerres al front de la Generalitat. Fins i tot, s´hi va signar la Declaració de la Mediterrània, on els governs balear, andalús, català i valencià es comprometien a treballar junts per fer front a l´escalfament global.

Un altra declaració, la d´Ondara, aprovada pel Consell Valencià de Cultura en les mateixes dates, també exigia als poders públics la urgent i efectiva posada en pràctica de polítiques per a reduir les emissions i construir un nou model energètic. De fet, «fora de la política no hi ha acció», remarcava el president de l´organisme, Santiago Grisolía, en una recent sessió de la Comissió de Ciències, a la qual vaig estar convidada pel seu secretari José María Lozano per parlar sobre el canvi climàtic. Perquè aquest repte ambiental i econòmic, juntament amb el Pacte per la Ciència, «són les nostres prioritats», asseverava la consellera de l´entitat consultiva Ana Noguera.

En aquella jornada climàtica celebrada al Palau de la Música, María José Estrela, de la Universitat de València, i Jorge Olcina, de la Universitat d´Alacant, van revelar dades concretes dels efectes del canvi climàtic als patrons de temperatures i pluges autonòmics. Els seus estudis es mostraven com un punt de partida ideal per a iniciar un veritable informe valencià de canvi climàtic, bàsic per a articular decisions polítiques. S´hi va respirar eufòria ambiental. Semblava que les dinàmiques canviarien. Que prompte serien anunciats compromisos per a realitzar estudis periòdics de l´estat del medi autonòmic. Cinc mesos després, sabem que es prepara una modificació de l´estratègia climàtica elaborada pel Partit Popular. Però a les fosques. Una recepta per al malalt climàtic sense reconeixement mèdic previ.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook


Enlaces recomendados: Premios Cine