Entre els passats dies 15 i 17 d´abril va tenir lloc a Barcelona la VI Trobada de dones periodistes amb visió de gènere. Allà ens varem trobar 157 dones periodistes i comunicadores de 27 països i quatre continents per a debatre, des de diferents punts de vista la situació actual de la professió. Entre els objectius inicials estaven impulsar les xarxes de periodistes existents, i contribuir perquè en sorgeixin d´altres així com elaborar un pla d´acció concret per donar veu a les dones i defensar els seus drets davant les violències, perquè tinguin més participació política, empoderament i cooperació internacional.

Amb una entrevista-reunió d´Ada Colau, alcaldessa de Barcelona i la recepció per part de Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya, va començar la trobada on és varen tractar temes tan variats com la participació política i apoderament, les violències masclistes i la violència d´Estat, el llenguatge i els estereotips com a forma de construcció i sosteniment de les violències. També les migracions, els desplaçaments, l´etnocentrisme, la cooperació internacional, els drets dels pobles, el medi ambient i la sobirania alimentària van tenir els seus espais de debat i de reflexió.

En un ambient positiu, distés i col·laboratiu és va poder treballar la situació de les dones en l´exercici de la professió de periodistes i comunicadores a diferents països i les dificultats que comporta treballar a alguns indrets del món, així com la creixent precarització de l´ofici. Al final de la trobada és varen acordar tres pronunciaments.

A banda de la feina feta i de convocar la propera trobada que se celebrarà a Brasil al 2018, este espai va significar el retrobament amb col·legues i conegudes a qui poder saludar i amb qui poder compartir emocions i coneixements per tal de millorar les tasques de cadascuna de nosaltres. El goig d´escoltar veus autoritzades en temes tan variats ens va portar a algunes a reflexiones sobre la necessitat de pertànyer a este tipus de xarxes que aposten per la sororitat entre nosaltres i per una altra forma de practicar les nostres formes d´escriure noticies i/u opinió. Una forma més inclusiva on no sols la presència de les veus femenines estiga garantida, sino que també la forma de redacció contemple els talents i les realitats de les dones arreu del món.

Combatre estereotips que reprodueixen el patriarcat de manera vetllada i que desdibuixen els avanços de les dones a tots els àmbits així com revisar llenguatges no sols en les formes sino també als contingut dels mateixos ha de ser un objectiu permanent a tots els àmbits informatius, perquè no podem oblidar que les dones som el 52 % de la població mundial.